KRAJ JEDNE ERE

LG je prvi veliki proizvođač pametnih telefona koji se povlači s tržišta

06.04.2021 u 12:45

Bionic
Reading

Južnokorejski LG Electronics Inc. prvi je veliki proizvođač pametnih telefona koji će, nakon što nije pronašao kupca, ukinuti taj proizvodni lanac

Odluka povlačenja LG-ja ostavit će upražnjeno oko 10 posto tržišta u Sjevernoj Americi gdje je treći po snazi i gdje će se za taj dio tržišta boriti Samsung Electronics i Apple Inc.

'U SAD-u LG je ciljao tržište uređaja srednjih do nižih cijena i to znači da će Samsung, koji ima umjerenije cijene od Applea, biti u boljoj poziciji privući korisnike LG-a', kazao je Ko Eui-young, analitičar u Hi Investment & Securities.

LG-ov odjel pametnih telefona bilježi gotovo šestogodišnje gubitke od ukupno 4,5 milijarda dolara.

Napuštanje tako kompetitivnog tržišta omogućit će LG-u da se fokusira na područja poput dijelova za električne automobile, pametne kuće i povezane uređaje, navodi se u priopćenju tvrtke. U bolja vremena LG je imao brojne inovacije na području mobilne telefonije i na vrhuncu u 2013. bio je treći najveći proizvođač pametnih telefona nakon Samsunga i Applea.

Na silazni put je tvrtku, prema analitičarima, gurnulo i nedovoljno znanje u suprotstavljanju novim kineskim konkurenatima. Trenutni globalni udio LG-ija tek je dva posto i prošle godine na tržište je plasirao 23 milijuna pametnih telefona dok je Samsung plasirao 256 milijuna.

Proizvođač će još neko vrijeme osiguravati potporu i nove verzije programa za postojeće korisnike.