odličan monitor

LG 27MP58VQ: Vrhunski a pristupačan gejmerski monitor

02.11.2017 u 11:07

Bionic
Reading

Ovaj 27" monitor odličan je izbor za sve koji uz igranje vole pogledati dobar film, a važna im je i kvaliteta prikaza boja

Od dva osnovna tipa ekrana na monitorima – TN i IPS – ovaj prvi češće se sreće na modelima za igrače (jer je brži, a i zato što je jeftiniji) a onaj drugi radije koriste oni kojima je bitnija kvaliteta boja (i prikaza općenito), makar u igrama ponekad „zaštekali“.

Ovo posljednje se ipak vjerojatno nikad neće dogoditi monitoru LG 27MP58VQ jer on nudi vrijeme odaziva (refresh rate) od 5 ms – više od TN monitora, koji se često hvale s 1 ms (ponekad zato što koriste drugu metodologiju mjerenja). No, i 5 milisekundi je sasvim prihvatljiva vrijednost. Dodatna prednost je što je IPS ekran jasno vidljiv i pod oštrim kutom.

Ovaj se monitor može pohvaliti i drugim vrlo solidnim brojkama (ne i spektakularnim, ali za ovu cijenu to ni ne bi bilo razumno očekivati). Dijagonala je 27", razlučivost „klasična“ (Full HD: 1920*1080), kao i format (16:9) a razmak točaka iznosi 0.3114*0.3114.

Pomodni detalj je vrlo tanak okvir oko ekrana (koji zauzima 95% površine). Stalak se može nagnuti do 15° unatrag, a masa je nevelikih 4,3 kg. Zgodan detalj je što su svi priključci lako dostupni na vrhu izbočenog dijela stražnje strane, a nude se sva tri tipa priključka: DVI, HDMI i VGA.

Zanimljivo rješenje je da postavke možete podesiti upravljajući mišem. Tako možete odabrati Reader Mode ako kanite nešto čitati s ekrana, ali većinu vremena ćete ga ostaviti na „inteligentnom“ automatskom podešavanju. Monitor će (ako želite) automatski podesiti i ratu osvježavanja ekrana (flicker). Najbolja vijest je ipak Black Equalizer koji će automatski podesiti razinu crne tako da zlikovac odjeven u crno ne ostane nezamijećen u mračnom kutku.

Po običaju, provjerili smo raznorazne internetske izvore da vidimo što eksperti kažu o ovom monitoru i možemo vam reći da su ocjene odlične: nigdje nije dobio manje od 4. Preporučujemo ovu recenziju.