85 POSTO MANJE TROŠKA

LED rasvjetom Philips pomaže razvoju poljoprivrede

26.05.2014 u 15:40

Bionic
Reading

Philips i Green Sense Farms najavljuju novu eru u poljoprivredi u zatvorenom uz ‘svjetlosne recepte’ s LED rasvjetom koji pomažu optimizirati urod i kvalitetu. Farme u zatvorenom omogućuju održiv i lokalan uzgoj povrća na područjima gdje tradicionalna poljoprivreda nije moguća; sustav rasvjete troši 85 posto manje energije od tradicionalnih sustava

Royal Philips udružio se s komercijalnim uzgajivačem povrća iz okolice Chicaga Green Sense Farms (GSF) na projektu opremanja jedne od najvećih komercijalnih farmi u zatvorenom koja rabi LED rasvjetu za rast prilagođenu kulturama u uzgoju. Taj inovativni poljoprivredni model omogućuje 20-25 puta veće godišnje urode uz pomoć ‘svjetlosnih recepata’ optimiziranih za kulture u uzgoju i 85 posto manju potrošnju energije. GSF će ostvariti veći urod i manje operativne troškove, a potrošačima će nuditi svježe povrće iz lokalnog uzgoja tijekom cijele godine.

Ujedinjeni narodi (UN) predviđaju da će broj ljudi na Zemlji porasti za oko 2.5 milijardi do 2050. i da će 80 posto svjetskog stanovništva živjeti u gradovima. Istodobno, već je iskorišteno 80 posto zemlje koja je pogodna za uzgoj hrane. Štoviše, ekstremne vremenske pojave diljem svijeta uništavaju usjeve što uzrokuje rast cijena hrane, potrošači sve više vode računa o načinu proizvodnje hrane koju kupuju, a poljoprivrednicima postaje sve teže održati korak s rastom gradskog stanovništva. To potiče inovacije na području novih poljoprivrednih tehnologija koje omogućuju rast biljaka bez sunčeve svjetlosti u zatvorenim prostorima blizu gradova ili u samim gradovima.

Osjetljivost biljaka na svjetlo jako se razlikuje od osjetljivosti ljudskog oka, biljke rabe određene valne duljine svjetlosti učinkovitije i drukčije reagiraju na različite skupove valnih duljina. Philips ima opsežne spoznaje o tom fenomenu zbog toga što se od 1936. bavi rasvjetom u hortikulturi, no tek je razvoj LED tehnologije omogućio posebno prilagođene svjetlosne recepte optimizirane prema potrebama određenih kultura. U suradnji s istraživačkim institutima, sveučilištima, uzgajivačima i partnerima kao što je Hort Americas, tvrtka koja je pružila podršku u realizaciji projekta GSF-a, Philips može ispuniti jedinstvene potrebe svakog poljoprivrednika. Također, kako se LED rasvjeta manje zagrijava, može se postaviti bliže biljkama na optimalnom položaju i stoga osigurava potpuno ravnomjerno osvjetljenje biljaka.

Potpis slike..

‘Različite vrste biljaka imaju različite potrebe za svjetlošću i stoga Philips, u suradnji s naprednim uzgajivačima kao što je GSF, stvara bazu ‘svjetlosnih recepata’ za razne biljne vrste’, kaže Udo van Slooten, direktor hortikulturne rasvjete u Philipsu. ‘GSF rabi vertikalnu hidroponsku tehnologiju s Philipsovom LED rasvjetom za rast što omogućuje dostignuće kakvim se nijedan drugi poljoprivrednik ne može pohvaliti: GSF može osigurati postojane količine visokokvalitetnih proizvoda cijele godine. Kao predvodniku na području rasvjete, važno nam je da se rasvjeta koristi na nove i inovativne načine koji bolje služe zajednicama u kojima živimo, radimo i zabavljamo se.’

GSF je uložio milijune dolara u obnovu i opremanje površine za uzgoj poljoprivrednih kultura u zatvorenom koja se prostire na oko 28000 m3, a sastoji se od četrnaest tornjeva visine 7.62 m u dvjema prostorijama za uzgoj s kontroliranom klimom i Philipsovim energetski učinkovitim LED rješenjima koja su prilagođena upravo kulturama koje se uzgajaju. Ta metoda također otklanja potrebu za štetnim pesticidima, gnojivima ili zaštitnim sredstvima i osigurava poljoprivredne proizvode koji su uzgojeni organski i gotovo bez ikakvih kemikalija.

‘Kroz naše istraživanje i razvoj u suradnji s Philipsom, nastavljamo s inovacijama i usavršavanjem LED rasvjete za sustave za uzgoj biljaka u zatvorenom koji mogu povećati fotosintezu biljaka i smanjiti potrošnju energije te tako osigurati najukusnije povrće uzgojeno na održiv način’, kaže Robert Colangelo, poljoprivrednik osnivač, odnosno predsjednik koncerna Green Sense Farms. ‘Vertikalni uzgoj omogućuje nam gušću sadnju po hektaru nego na tradicionalnim poljima, što znači veće godišnje urode. Stvaramo male količine otpada, nema otjecanja vode zagađene poljoprivrednom proizvodnjom, a staklenički plinovi su na minimalnoj razini jer se hrana konzumira ondje gdje se proizvodi.’

Vizija GSF-a je graditi poljoprivredna imanja u sklopu institucija, poput sveučilišnih kampusa, bolničkih kompleksa i vojnih baza, koja će opskrbljivati velik broj zaposlenika, skratiti put koji hrana prelazi do konzumenata i osigurati veću svježinu hrane.