ISPLATI LI SE?

LCD monitori za malo novca

  • Autor: G. M.
  • Zadnja izmjena 30.11.2008 09:58
  • Objavljeno 30.11.2008 u 09:00
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Tehnologija LCD monitora je dovoljno napredovala da za relativno malo novca može ponuditi proizvode koji će zadovoljiti prosječne korisnike

LCD monitori su u potpunosti istisnuli CRT primjerke s tržišta. Velike kutije koje troše puno energije prestale su se proizvoditi prije više godina, ali tek zadnjih godinu dana su cijene LCD monitora pale na razinu na kojoj su bili zadnji primjerci CRT monitora koji su nešto vrijedili. Što je još važnije, kvalitetom su nadišli CRT tehnologiju u njenom vrhuncu.

Osobina u kojoj su carevali od samih početaka LCD tehnologije je geometrija slike, što znači da su sve linije ravne i pod pravim kutom. Besprijekornu geometriju posjeduju i najjeftiniji LCD ekrani u ponudi. Početni problemi s vremenom odziva, zbog čega se javljao efekt 'ghostinga', razmazivanja slike ili ostatak prethodne slike prilikom brze izmjene prikaza, danas su stvar prošlosti, pa ih ili nema ili su vrlo rijetki i u najjeftinijim primjercima. TN matrice koje prevladavaju u modernim LCD monitorima savladale su taj problem u potpunosti.

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Zadržat ćemo se najviše na performansama TN matrica jer one prevladavaju u suvremenim LCD monitorima, ponajviše zbog svoje niske cijene, što ih čini jedinim izborom za najjeftinije primjerke monitora. Jedna od mana TN matrica jest kut vidljivosti koji je značajno poboljšan razvojem TN tehnologije, ali je daleko bolji na drugim, skupljim, tehnologijama poput IPS ili VA. Kut vidljivosti jeftinih monitora varira od modela do modela, pa bi bilo mudro prilikom kupnje pogledati monitor uživo iz nekog ekstremnog kuta – posebno vertikalnog.

Drugi problem TN matrica je nešto slabija reprodukcija boja. Proizvođači tome pokušavaju doskočiti interpolacijom te metodom mijenjanja osvjetljenja piksela velikom brzinom Frame Rate Control da bi se dobila prava nijansa. Neki su uspješniji u tome od drugih, stoga se tu karakteristiku također treba pogledati uživo.

Wide Screen ili možda ne?

Prije kretanja u traženje ekrana po trgovinama valja se odlučiti između 4:3 ekrana ili širokih ekrana, što je u slučaju računala omjer od 16:10 – vidite da je to malo drugačije od televizora koji imaju ekran omjera 16:9. Prednosti širokih monitora su nešto bolje iskoristiva površina zbog razmještanja aktivnih programa ili prozora u širinu. Osim toga, tu su multimedijalne prednosti: lakše gledanje videosadržaja koji mahom prelazi na način prikaza 16:9, a široki prikaz imaju i sve moderne igre. One će se prikazivati i na 4:3 ekranima u rezoluciji odgovarajućih omjera, ali vidno polje je šire u widescreen rezoluciji te je doživljaj pri igranju bolji. Budućnost prikaza je u širokim ekranima i vjerojatno će sav sadržaj za koju godinu biti prilagođen takvoj vrsti prikaza.

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

S druge strane, za pregledavanje internetskih stranica i osnovne uredske poslove monitor 16:10 nema prevelikog smisla, pogotovo kada se pazi na svaku utrošenu kunu. Usprkos značajnom padu cijene LCD monitora i padu cijene monitora sa širokim ekranom, još uvijek su monitori 4:3 jeftiniji.

Navodimo neke od jeftinijih LCD monitora na našem tržištu koji bi trebali zadovoljiti korisnike.

Hyundai B70D

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Preporuke možemo početi ovim Hyundaijevim modelom koji se smjestio u kategoriju monitora do 1000 kuna. Rezolucija monitora dijagonale 17 inča jest 1280x1024, što je sasvim dovoljno za uredski rad. Ovaj model nudi DVI izlaz i kut vidljivosti od 170/155 stupnjeva, što je iznimno za modele s niskom cijenom. Pritom ima i vrijeme odziva od 4 milisekunde, pa može poslužiti i za povremeno igranje ili gledanje filmova.

Cijena: 999 kn

LG Flatron L192WS

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Dobar ulaz u svijet monitora širokog ekrana nudi povoljan LG-jev model. Nažalost, oni željni niske cijene neće si moći priuštiti veliku dijagonalu, tako ovaj model ima 19 inča. Zbog širine 19-inčna dijagonala nudi čak i nešto manju visinu od 17-inčnih modela 4:3, a to je vidljivo i iz razlučivosti ovog modela koja iznosi 1440x900. Snižavanjem cijene se izgubilo i DVI sučelje, ali se kut vidljivosti zadržao u prosjeku klase i iznosi 160/160 stupnjeva.

Cijena: 1.200 kn

Viewsonic VA2216w

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Optimum trenutne ponude wide screen monitora jesu oni dijagonale 22 inča. Nude odličan omjer veličine ekrana, razlučivosti i cijene. Razlučivost od 1680x1050 piksela odlično se slaže s dijagonalom od 22 inča ne čineći ikone i tekst presitnim za čitanje i duže gledanje. Ovdje navedeni Viewsonicov model spada u cijenom najpovoljnije u svojoj klasi. Bez obzira na nisku cijenu, može se pohvaliti kutom gledanja od 170/170 stupnjeva i vremenom odziva od 5 milisekundi, no ne i DVI ulazom.

Cijena: 1.400 kn

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi