KUPNJA TELEVIZORA

LCD ili plazma, što odabrati?

30.03.2009 u 08:00

Bionic
Reading

Dilema koja je mučila kupce televizora zadnjih godina mogla bi postati stvar prošlosti jer neki snažni proizvođači odustaju od proizvodnje plazma televizora. No, možda je upravo sada dobro vrijeme da još jednom progovorimo o toj dilemi jer ta tehnologija nesumnjivo ima svojih prednosti

Još do prije nekoliko godina, kupci televizora koji su bili u potjeri za kvalitetnim velikim ekranom nisu morali puno razmišljati, jer je plazma jednostavno bila bolja tehnologija od LCD-a. Međutim tehnologija LCD zaslona brzo je počela napredovati, ne malom zaslugom proizvođača računala koji su je odabrali da naslijedi velike i nezgrapne CRT monitore.

U istom razdoblju napredovala je i tehnologija plazma ekrana te su uglavnom riješeni problemi koje mnogi još i dan danas poistovjećuju s plazmom – 'burn in' efekt (koji je, nažalost, još uvijek u određenoj mjeri prisutan kod nekih modela) i relativno kratak vijek trajanja ekrana. Nažalost, zbog masovnosti LCD tehnologije, plazma je danas skuplja za proizvodnju od LCD ekrana. U tome leži i razlog odustajanja od te tehnologije koji su najavili neki renomirani proizvođači (Pioneer i Vizio), pa postaje sve izvjesnije da bi plazma uskoro mogla u ropotarnicu povijesti.

Još jedan problem proizvođačima plazmi rade regulatorna tijela koja brinu o energiji i okolišu, naime plazma televizori su nešto veći potrošači energije od LCD-a, pa su se već pojavile najave o dodatnom oporezivanju takvih proizvoda. Glasine su došle tako daleko da se pričalo i o tome kako bi EU mogao zbog ekoloških razloga zabraniti plazma televizore. Potrošnja energije kod plazma ekrana nije dramatično veća nego kod LCD-a, ali je veća i na dulje razdoblje korisnici je mogu primijetiti na računu za struju, tim više ako se u jednom kućanstvu nalazi više televizora. No, najnovije plazme većih proizvođača, kao što su Hitachi, Pioneer, LG i Panasonic prolaze i najstrože zahtjeve što se tiče potrošnje električne energije.

Plazma televizorima u korist ide kvaliteta prikaza. Crna boja koja je zaslužna za prekrasne kontraste u filmovima i videoigrama na LCD-u nikada nije bila toliko crna. Ovisnicima o kvaliteti slike televizora i filmofilima koji svoju kućnu videoteku planiraju popuniti naslovima u HD razlučivosti zapravo i nema dileme. Oni se svi odlučuju za plazmu, pogotovo kad je riječ o velikim zaslonima, od 50 inča na više. Pioneerova linija vrhunskih plazma televizora Kuro uskoro će u povijest, a zadnje modele će bez sumnje razgrabiti upravo takvi kupci.

Obustavljanjem proizvodnje plazmi Pioneer obećaje da se neće odreći svojih korisnika. Podrška za već prodane modele u vidu servisa i rezervnih dijelova je osigurana – barem tako tvrde proizvođači. I trebala bi biti sigurna jedan dulji niz godina. Čak i ako bi izjava renomiranih proizvođača bila laž na dulje staze, servis i dijelove morali bi osigurati minimalno za vrijeme garancije koja je na modelima više klase prilično duga. Osim toga ta tehnologija dovoljna je zrela da uređaji traju više godina, a nakon duljeg razdoblja, zamjena je obično najjeftiniji način za popravak kvarova.

Na kraju, spomenimo i to da mnogi renomirani proizvođači i dalje proizvode plazme, tako da je vjerojatno da ta tehnologija (unatoč znatno manjem tržišnom udjelu od LCD-a) još par godina neće posve nestati. Ukoliko trebate vrlo velik televizor i vrhunsku sliku, plazma će još neko vrijeme biti najbolji izbor.

Prosječni korisnici koji od televizora traže dobar omjer uloženog i dobivenog, a opet da sve skupa ne plate previše, vjerojatno će se zadovoljiti sada već iznimno visokom kvalitetom slike LCD ekrana. Primamljivija od kvalitetnog prikaza mogla bi im biti nešto niža cijena za primjerke visoke razlučivosti (Full HD) i niža potrošnja energije tj. niža cijena eksploatacije. LCD tehnologija se ustoličila i za očekivati je da će samo napredovati u budućnosti.

Igrači i korisnici koji na svoj televizor misle spajati računalo najbolje će proći ako se odluče na kvalitetnije modele LCD televizora visoke razlučivosti. Računala i konzole zahtijevaju visoku razlučivost koja je puno pristupačnija u LCD svijetu.

Noviji modeli LCD televizora imaju LED pozadinsku rasvjetu koja im omogućava još manju potrošnju energije i bolju definiciju crne boje pa i kontrast. Ukoliko naginjete kupovini LCD-a, a trebate vrhunsku sliku, pogotovo kad govorimo o veličini zaslona do 50 inča, dobro pogledajte što se nudi u ovom segmentu tržišta.

Ono što se očekuje u skorijoj budućnosti su OLED ekrani. Vjeruje se da su proizvođači počeli ukidati proizvodne linije plazma ekrana upravo zbog OLED tehnologije. OLED tehnologija ne zahtijeva pozadinsko osvjetljenje, već svaki piksel sam emitira svjetlo što znači da kada prikazuje crnu boju, onda jednostavno ne svijetli. LCD ekran pri prikazu crne boje pokušava prekriti pozadinsku rasvjetu što nikada nije sto posto uspješno. Procjena je proizvođača da će OLED svojom kvalitetom bez problema zamijeniti plazmu, no proći će još neko vrijeme prije nego što OLED televizori postanu česti stanovnici naših domova.