NOVE TEHNOLOGIJE

Laptopi i AI: Izdvojili smo najveće novitete s ovogodišnjeg događaja Microsoft Surface

22.09.2023 u 12:59

Bionic
Reading

Donosimo sažetak svih novosti s nedavno održanog Microsoftovog rujanskog događaja

Microsoft je upravo završio svoj rujanski događaj tijekom kojeg smo premijerno vidjeli nekoliko prilično velikih najava. Za početak, tu su bili novi uređaji Surface, a cijela priča zaokružena je najavom ažuriranja postojećih proizvoda funkcijama umjetne inteligencije.

Ovo su najveći noviteti predstavljanja Microsoft Surface.

Snažniji Surface Laptop Studio 2

Microsoft je napokon predstavio svoj novi Surface Laptop Studio 2. Tvrtka ga naziva 'najmoćnijim' Surfaceom dosad. Računalo dolazi s Intelovim procesorom klase i7 H 13. generacije, Nvidijinim RTX 4050 ili 4060 GPU-om i 64 GB RAM-a . Također ima prilagodljiviji touchpad koji Microsoft naziva 'najinkluzivnijim' dosad.

Surface Laptop Studio 2 koštat će 1999 dolara naviše. Uređaj je u SAD-u dostupan za narudžbu, a na kućne će adrese početi pristizati 3. listopada.

Lagani Surface Laptop Go 3 dobija nove specifikacije

Microsoft je najavio Surface Laptop Go 3. Novi uređaj za koji Microsoft kaže da je '88 posto brži', dolazi s 12,4 inčnim zaslonom osjetljivim na dodir, teži nešto manje od 1,13 kg i ima tipku za otključavanje otiskom prsta. Laptop nudi do 15 sati trajanja baterije, dolazi s jednim USB-A priključkom, jednim USB-C priključkom i priključkom za slušalice.

Premda tijekom prezentacije nismo čitali ništa o Surface Go 4, Verge naglašava da je kompanija lansirala uređaj, no ponudila ga je isključivo tvrtkama. Surface Go 4 dobiva malo povećanje performansi, budući da zamjenjuje dvojezgreni Intel Pentium procesor svog prethodnika s nadograđenim četverojezgrenim Intel N200 čipom.

Cijena Surface Laptop Go 3 počinje od 799 dolara, dok cijena Surface Go 4 počinje od 579 dolara. Oba uređaja bit će dostupna od 3. listopada, a prednarudžbe počinju danas.

Sljedeće ažuriranje sustava Windows 11 dolazi s Copilotom

Windows 11 će sljedeće ažuriranje dobiti 26. rujna. U njemu ćemo dobiti puno novih značajki, uključujući Windows Copilot koji pokreće AI, zajedno s redizajniranim File Explorerom i izvornom podrškom za RAR i 7-zip.

Nadalje, Microsoft ubacuje i novi Windows mikser glasnoće koji omogućuje individualnu kontrolu glasnoće aplikacija. Tu je i postavka Dynamic Lighting koju možete koristiti za podešavanje osvjetljenja na komponentama vašeg računala.

Microsoftov Copilot će biti 'besprijekorno dostupan' u Microsoftovim aplikacijama i uslugama, uključujući Windows 11, Microsoft 365 i Edge. S ovim ažuriranjem Copilot će 'jedinstveno uključiti' kontekst s weba, vaše radne podatke i ono što trenutno radite na računalu kako bi vam pružio 'bolju pomoć'.

Bing Chat, Microsoftov AI chatbot, dobiva veliko ažuriranje

Microsoft je objavio da će besplatno dodati DALL-E 3, najnoviju verziju OpenAI-jevog generatora teksta u sliku, u Bing Chat. AI chatbot također dobiva 'Personalizirane odgovore', značajku koja će koristiti vašu povijest razgovora za poboljšavanje Bingovih odgovora. Microsoft 365 s Copilotom izlazi u studenom.

Microsoft 1. studenog lansira Copilot za aplikacije 365

Korisnici će Copilot moći iskoristiti za sažimanje dokumenata, brzo generiranje e-pošte, ponovno pisanje dokumenata i još mnogo toga. Značajka će biti dostupna pretplatnicima na određenim poslovnim i poslovnim planovima za dodatnih 30 dolara mjesečno.