OBVEZALI SE

Tuže vas zbog korištenja umjetne inteligencije? Microsoft bi vas mogao braniti

08.09.2023 u 11:22

Bionic
Reading

Div iz Redmonda također se obvezao platiti kazne ili nagodbe povezane s kršenjem autorskih prava, a poduzeli su i korake kako bi osigurali da njihov alat Copilot poštuje autorska prava

U Microsoftu tvrde kako će braniti kupce svojih proizvoda umjetne inteligencije od tužbi za kršenje autorskih prava.

Microsoft Copilot Copyright Commitment trebao bi štititi korisnike ako su 'koristili zaštitu i filtere sadržaja ugrađene u njihove proizvode'.

Div iz Redmonda također se obvezao platiti kazne ili nagodbe povezane s kršenjem autorskih prava, a poduzeli su i korake kako bi osigurali da Copilot poštuje autorska prava.

Aplikacije temeljene na generativnoj umjetnoj inteligenciji prikupljaju postojeće sadržaje poput umjetničkih djela, novinskih članaka i računalnog koda te ih koriste za stvaranje novog materijala, koji može pojednostaviti ili automatizirati niz poslova.

Tu tehnologiju, razvijenu u suradnji sa startupom OpenAI, Microsoft ugrađuje u velik broj svojih proizvoda, među kojima su set aplikacija Office i operativni sustav Windows.

Time potencijalno korisnike tih proizvoda izlažu riziku zbog tužbe radi neovlaštenog korištenja autorskog djela ili intelektualnog vlasništva.

Tužbe pristižu

Umjetnici, pisci i programeri već podnose tužbe zbog toga što se njihova djela koriste bez njihovog pristanka.

Odvjetnik i računalni programer Matthew Butterick optužio je, primjerice, Microsoftovog GitHub partnera za navodno kršenje licenci za razvoj softvera otvorenog koda.

Grupa anonimnih pojedinaca koji traže status kolektivne tužbe također je podnijela tužbu protiv OpenAI-ja i Microsofta, tvrdeći kako te dvije tvrtke kradu 'ogromne količine' osobnih podataka kako bi trenirali modele umjetne inteligencije u bezobzirnom lovu na zaradu.

Novinske kuće razmišljaju o vlastitim tužbama, komičarka Sarah Silverman podnijela je tužbu protiv OpenAI-ja i Meta Platforms, a umjetnici tuže generatore slika Stability AI i Midjourney.

Generativna umjetna inteligencija mogla bi pokrenuti nova pitanja o poštenoj upotrebi materijala zaštićenih autorskim pravima, pravnoj obrani koja dopušta upotrebu sadržaja u određenim slučajevima.

Sama doktrina poštene upotrebe dodatno je zakomplicirana presudom američkog Vrhovnog suda u svibnju u korist fotografa koji je optužio zakladu Andyja Warhola za nepropisno korištenje njezina rada pri stvaranju 16 slika pokojnog glazbenika Princea.

Microsoftu nije prvi put

Nije prvi put da je Microsoft postavio pravni štit ove vrste.

Tijekom dvijetisućitih tvrtka je ponudila obeštećenje partnerima i kasnijim kupcima koji koriste ili preprodaju njezin softver, ne bi li se razlikovala od Linuxa i drugih proizvođača softvera otvorenog koda.

U 2017. Microsoft ponudio je kupcima svojih proizvoda u računalnom oblaku Azure zaštitu od tužbi. Tvrtka je u lipnju najavila program za pomoć korisnicima kako bi mogli biti sigurni da su programi s umjetnom inteligencijom na Microsoftovim platformama u skladu s globalnim zakonima i propisima.

Ranije ove godine, Adobe je svojim pretplatnicima također ponudio sličnu pravnu zaštitu, piše Yahoo Finance.