PORUKA PARTNERIMA

Microsoft krivi EU za izbacivanje Teamsa, ali to možda nije kraj priče

06.09.2023 u 11:36

Bionic
Reading

U divu iz Redmonda još se, čini se, nadaju kako bi Europsku komisiju mogli privoljeti na vraćanje aplikacije za videokonferencije u softverske pakete koje nude

Microsoft je partnerima priopćio kako je izdvajanje alata za videokonferencije Teams iz paketa Microsoft 365 i Office 365 paketa bio kompromis s Europskom unijom.

Na taj su se potez odlučili nakon što je Europska komisija pokrenula istragu o tome predstavlja li spajanje Teamsa s Microsoftovim softverskim paketima antikompetitivno.

Želeći vjerojatno izbjeći više problema kasnije, u divu iz Redmonda ponudili su te pakete bez Teamsa prije no što Komisija završi tu istragu.

Na službenom blogu su naveli kako vjeruju da te promjene 'uravnotežuju interese naših konkurenata s interesima europskih poslovnih korisnika, pružajući im pristup najboljim mogućim rješenjima po konkurentnim cijenama'.

Ali, Register je došao u posjed dokumenta (PDF) namijenjenog partnerima u kojem je ponuđeno ponešto drukčije objašnjenje: '…ove promjene su kompromis s namjerom rješavanja prigovora Europske komisije, uz što manje problema za kupce, partnere i prodavače'.

Model za cijeli svijet?

Također se može naslutiti kako u Microsoftu vjeruju da sadašnje izdvajanje možda neće biti trajno rješenje. Naime, naveli su neizravno kako će nastaviti surađivati s Komisijom s ciljem vraćanja Teamsa u njihove softverske pakete.

Jedno od pitanja u dokumentu glasi: 'Ako je ovaj model licenciranja tako dobar za kupce, zašto ga Microsoft ne nudi širom svijeta?'

Microsoft nije ponudio odgovor na njega, ali glavni izvršni direktor Zooma Eric Yuan smatra kako bi američki regulatori trebali razmotriti tu mogućnost jer Microsoft trenutno uživa nepoštenu prednost na tržištu.

S druge strane, Zoom je zadnjih godina u svoj proizvod dodao alate za suradnju, telefon, timski razgovor, bijelu ploču, zakazivanje sastanaka, e-poštu i kalendar.

Temeljem toga teško je izvesti zaključak kako im softverski paketi smetaju kao takvi.