ISKORISTITE MINI RAČUNALO

Kupili ste Raspberry Pi i ne znate što sada? Evo ideja

08.12.2015 u 09:04

Bionic
Reading

O minijaturnom računalu Raspberry Pi je tijekom njegovih sad već brojnih inkarnacija bilo dosta riječi. Čitatelji su lako mogli saznati o entuzijastima koji su pomoću ovog minijaturnog računala starinske kazetofone pretvorili u Spotify playere, kreirali tablete, mobitele pa čak i prijenosnike. No, što od toga svega mogu napraviti potpuni početnici?

Raspberry Pi je trebao unijeti mini revoluciju u učionice diljem svijeta - no unio je revoluciju općenito, zahvaljujući niskoj cijeni i popularnosti koju uživa u medijima. Ovo malo računalo od svojih korisnika traži određenu dozu znanja kako bi ga se iskoristilo maksimalno, no dok s njim u paketu ne dođe mnogo toga po pitanju uputa - zajednica entuzijasta je itekako voljna naučiti druge što sve mogu izvesti s njim.

Dann Albright sa stranice MakeUseOf.com donosi neke od ideja i projekata koje mogu napraviti svi.


1. Zašto bi kupovali skupocjene detektore pokreta i alarme kada je za to dovoljno računalo od svega 35 kuna, uz nešto sitno dodatne elektronike i žice? No, sve i da je cijena takvih stvari ista ili viša, poseban je gušt napraviti vlastito rješenje. Pored osnova povezivanja vanjskog hardvera i elektronike s Pi računalnom pločicom, entuzijasti mogu naučiti i pokoju liniju koda u Pythonu:

2. Ljubitelji starih konzola (NES, SNES, N64) i retro naslova sasvim sigurno će uživati u RetroPie dodatku. Posrijedi je emulator za kojeg je dovoljno dodati kakav USB kontroler i uživancija može početi. Entuzijasti mogu napraviti i kućište koje izgledom podsjeća na neku od starih konzola:

3. Za Raspberry Pi je moguće napraviti i web sučelje za daljinsku kontrolu. Na taj način korisnici mogu naučiti i nešto kodiranja potrebnog da bi Pi komunicirao sa svijetom, piše Albright. Jednostavno i intuitivno web sučelje za Pi moguće je izraditi u nekoliko koraka, a 'recepturu' valja pročitati ovdje. Za sve bitnije stavke skripte su već napisane, a tko želi naučiti štogod može i 'kopati' po njima. Ovako postavljen Pi funkcionirat će baš poput uobičajenog Linux računala za spajanje na internet, gledanje filmića i pokretanje softvera.

4. Zašto uobičajeni pisač ne bi pretvorili u bežično povezani? Upravo pomoću Raspberry Pi računala takvo što je vrlo jednostavno za izvedbu. Pored Pija, valja ugrabiti mali Wi-Fi USB dongle (mogu se naći vrlo jeftino), spojiti pisač, otipkati nešto sitno naredbi i stvar je spremna za daljinski ispis po potrebi. Instrukcije za ovaj mali projekt moguće je naći ovdje

5. Raspberry Pi računalo može poslužiti i za stvaranje glazbe. Osnovno znanje iz programiranja je dovoljno za izradu zvučnih efekata i glazbe iz uzoraka kako bi se stvorila prava pjesma - ili što god se već želi postići. U ovu svrhu valja posjetiti Sonic Pi, a o čemu je točno riječ solidno prikazuje video:


Još više projekata za Raspberry Pi moguće je vidjeti na izvornom linku