PI ZERO

Novi Raspberry Pi košta manje i od HDMI kabla

26.11.2015 u 13:59

Bionic
Reading

Zahvaljujući popularnosti i optimizacijama u proizvodnji, minijaturna Raspberry Pi računala su već sada nevjerojatno jeftina. Cijena Pi B+ modela sredinom godine tako je pala na svega 25 dolara, što je već jako nizak iznos. Ipak, stvari nisu stale tu, jer je Raspberry Pi Foundation otkrio model Pi Zero, koji košta manje od HDMI kabla potrebnog za priključivanje na zaslon

Pi Zero košta svega pet američkih dolara (oko 35 kuna)! Srce mu čini Broadcomov čip BCM2835, isti koji se nalazio u prvom modelu 'velikog' Raspberry Pi računala, s procesorskom jezgrom ARM11 na radnom taktu od 1,1GHz te 512MB radne memorije. No, u odnosu na prvi Pi model, tvorci navode da je novi 40 posto brži, što je idealno za pokretanje Raspbiana, OS-a kojem temelj čini Debian. Naravno, ovo minijaturno računalo će pokrenuti i Scratch, Minecraft i Sonic Pi bez većih poteškoća.


Na pločici dimenzija manjih od kreditne kartice smjestili su se još i mini HDMI te microSD utori, kao i dva micro USB utora za prijenos podataka i napajanje. Što je zanimljivo, za one vješte s lemilicama, pločica je zadržala i 40-pinski priključak kao i kod drugih Raspberry Pi modela, ali i RCA video izlaz.


Za one koji se odmah požele igrati s novim računalom, po narudžbi same pločice imat će priliku odabrati i niz drugih dodataka za proširenje, ali i lakše spajanje periferije te 'kućišta' za šminku ili podizanje radnog takta procesora.