kinesko otkriće

Koronavirus napada 'dobri kolesterol' u našim stanicama kako bi se proširio ljudskim tijelom

  • Autor: Mladen Smrekar
  • Zadnja izmjena 27.11.2020 11:27
  • Objavljeno 27.11.2020 u 11:27
Ovo istraživanje stanične kulture ukazuje na put kojim bi se moglo krenuti u potrazi za lijekom protiv Covida-19.

Ovo istraživanje stanične kulture ukazuje na put kojim bi se moglo krenuti u potrazi za lijekom protiv Covida-19.

Izvor: Profimedia / Alamy / Autor: Olivier Le Moal

SARS-CoV-2 može preuzeti kontrolu nad sustavom za obradu kolesterola u našim stanicama kako bi mu pomogao da se širi, pokazalo je kinesko istraživanje

SARS-CoV-2 može koristiti stanične unutarnje mehanizme kolesterola da pojača infekciju, sugerira članak objavljen u Nature Metabolism.

Ovo istraživanje stanične kulture identificira potencijalnu molekularnu vezu između metabolizma kolesterola i Covida-19 te ukazuje na put kojim bi se moglo krenuti u potrazi za potencijalnim, efikasnim lijekovima protiv Covida-19.

Tijekom infekcije SARS-CoV-2, 'spike' protein na virusu veže se na receptor stanice domaćina, na ACE2 enzim za pretvaranje angiotenzina 2.

U ovom istraživanju staničnih kultura, glavni istraživač Hui Zhong i kolege ističu ulogu drugog receptora, takozvanog HDL receptora, koji se pojavljuje u nekoliko tkiva, uključujući stanice pluća čovjeka. Ovaj se receptor obično veže za HDL lipoprotein visoke gustoće, poznat i kao ‘dobar kolesterol’. Međutim, u ovoj studiji se virusni 'spike' protein vezao uz kolesterol i ušao u stanice.

Čini se da virus preuzima kontrolu nad mehanizmom kako bi olakšao ulazak u stanice domaćina. Autori zaključuju da studija naglašava potencijalnu molekularnu vezu između COVID-19 i kolesterola te sugeriraju da lijekovi koji ciljaju SR-B1 mogu pomoći u ograničavanju infekcije koronavirusom SARS-CoV-2.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!