posljedice eksplozije

Korlević o povijesnom sudaru u svemiru: Nisam siguran da je ovo pravi način za obranu od nebeskih objekata

  • Autor: I.Ba.
  • Zadnja izmjena 28.09.2022 08:40
  • Objavljeno 28.09.2022 u 08:21
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: AFP/Profimedia/HRT

U svemiru se dogodio povijesni sudar. NASA-ina svemirska letjelica DART namjerno je usmjerena u maleni asteroid kako bi se vidjelo može li promijeniti njegovu putanju. Astronom Korado Korlević izjavio je u središnjem Dnevniku HTV-a da će podaci sa sonde, koja je snimala posljedice eksplozije, za dva tjedna pokazati što se točno dogodilo te da nije baš siguran da je to pravi način obrane od nebeskih objekata

'Prava priča nam stiže kada vidimo je li sonda, koja je kasnila dvije minute iza DART-a i snimila posljedice eksplozije - uspjela preživjeti let kroz sve krhotine koje su letjele. Treba nam dva tjedna da stignu podaci s nje i da vidimo što se točno dogodilo', kazao je astronom Korado Korlević gostujući u središnjem Dnevniku HTV-a.

'Za dvije godine kreće projekt Hera. Jedna druga svemirska sonda ići će gore, parkirati se i u detalje snimiti cijelu priču da znamo je li to pravi način da se možemo obraniti od nebeskih objekata. Po onome što se dosad vidjelo nisam siguran da je to pravi način i očekujem da će u narednih nekoliko godina krenuti priča da sve to treba ponoviti, ali s nuklearnom bojevom glavom da vidimo hoće li biti efikasnije', izjavio je astronom Korlević.

Na pitanje koliko se često otkrivaju tijela koja bi mogla biti opasna za život na Zemlji, Korlević je rekao da se ona otkrivaju na dnevnoj razini.

'Jedno je kad otkriješ tijelo koje naizgled ide prema tebi, a onda treba tri dana mjerenja kako bi bio siguran ide li prema tebi. Tada se obično isključi takva mogućnost', dodao je i kazao da je trenutačno oko 3.000 objekata koji se nazivaju 'potentially hazardous object'. Ali ne možemo reći da baš imamo neki objekt koji će udariti sutra, preksutra ili za 50 godina. Imamo samo objekte koji su potencijalno opasni ako uđu u nešto što se zovu 'ključanice kaosa' i onda nas mogu udariti. Trenutačno od poznatih niti jedan ne ide na sraz', kazao je astronom Korlević.

O tome kako gleda na potencijalnu opasnost za čovječanstvo od udara asteroida u kontekstu svega onoga što nam se danas događa - klimatske promjene, prijetnje nuklearnim ratom, Korlević je kazao da si mi sami najviše prijetimo.

DART

Izvor: Profimedia / Autor: NASA / UPI / Profimedia

'Nebeska tijela, potresi, uragani - priroda je to uvijek bila i uvijek je imala. Nema veće opasnosti za čovjeka od samog čovjeka. Nažalost, cijeli taj svjetski sustav koji se bavio obranom, on košta na razini transfera jednog nogometaša. Budžet za to je u razini ispod jednog nogometnog kluba', kazao je Korlević za HTV.

Povijesni sudar u svemiru NASA-ina svemirska letjelica je na put dug 11 milijuna kilometara do asteroida Dimorphos krenula lani 24. studenog. Dimorphos ima promjer od oko 160 metara i kruži oko pet puta većeg asteroida Didymosa. Znanstvenici se nadaju kako će rezultati misije pokazati da bi se upravo na taj način Zemlja mogla zaštititi od opasnih asteroida ili kometa, ako bi postojala prijetnja da će udariti u naš planet. NASA-ina letjelica udarila je u asteroid brzinom od oko 6,6 kilometara u sekundi, a snimka se emitirala sve do trenutka udara.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!