komadić zarade

Koristite djecu za influencanje? U ovoj državi SAD-a to ćete masno platiti

17.08.2023 u 13:33

Bionic
Reading

Šesnaestogodišnja Shreya Nallamothu iz Normala u američkoj saveznoj državi Illinois pisala je svom državnom senatoru koji je uslišio njezine molbe te je u toj državi uveden zakon prema kojem roditelji koji eksploatiraju djecu za svoje influencanje moraju to i platiti

Shreya Nallamothu prisjetila se brojnih kućnih videa koje su snimili njezini roditelji, a koji prikazuju odrastanje nje i njezine sestre - prve korake, odlazak u školu i druge tinejdžerima ‘sramotne stvari’. ‘Tako mi je drago što su ti videozapisi ostali u obitelji’, rekla je. ‘To me natjeralo da shvatim da obiteljsko vlogiranje stavlja vrlo privatne i intimne trenutke na internet’, dodala je.

Rekla je da su podsjetnici i predavanja njezinih roditelja o tome kako je na internetu sve trajno pojačali njezinu reakciju na videozapise dječjih influencera koje je vidjela. ‘Činjenica da su ta djeca ili premlada da to shvate ili im nije dana prilika da to shvate stvarno je tužna’, dodala je Nallamothu, a donosi CNN.

Nallamothu je prošle godine napisala pismo svom državnom senatoru, demokratu Daveu Koehleru, pozivajući ga da razmotri zakone za zaštitu mladih influencera. Prošlog tjedna njezina matična država postala je prva koja je donijela zakon o zaštitnim mjerama za maloljetnike koji se pojavljuju u videosnimkama na internetu.

Guverner Illinoisa J. B. Pritzker u petak je potpisao zakon, inspiriran njezinim pismom, kojim se mijenja državni Zakon o dječjem radu i koji će omogućiti tinejdžerima starijim od 18 godina da poduzmu pravne radnje protiv svojih roditelja ako su prikazani u unovčenim videozapisima na društvenim mrežama, ali nisu za to plaćeni, slično pravima koja imaju djeca glumci.

Počevši od 1. srpnja 2024., roditelji u Illinoisu morat će staviti sa strane 50 posto svoje online zarade u fond za dijete, na temelju toga koliko se pojavljuje u videozapisu. Naprimjer, ako se dijete nalazi u 50 posto videa, trebalo bi dobiti 25 posto sredstava, a za 100 posto dobiva 50 posto zarade. Međutim to se odnosi samo na situacije u kojima se dijete pojavljuje na ekranu u više od 30 posto objava u razdoblju od 12 mjeseci.

Mnogi roditelji vlogeri ili influenceri na društvenim mrežama objavljuju više videozapisa svakog mjeseca ili na tjednoj bazi, dijeleći intimne detalje o svojim životima, u rasponu od obiteljskih financijskih problema i rođenja novog djeteta do otvaranja novih igračaka ili pregledavanja djetetovog telefona ili bilježnice. Iako se u tim unovčenim videima uglavnom pojavljuju djeca, roditelji nisu imali zakonsku obavezu dati im bilo kakav dio zarade.

U međuvremenu, račune djece influencera, koji ponekad mogu zaraditi 20.000 dolara ili više za sponzorirane postove, obično vode roditelji i često se ne postavljaju u djetetovo ime zbog dobnih ograničenja na platformama društvenih medija.

‘Često vidimo da je zakonodavstvo reakcija na nove tehnologije i trendove’, rekao je Koehler. ‘Ipak, zbog eksplozije društvenih medija znamo da ih roditelji koriste kako bi unovčili svoju djecu u videozapisima. Ako se zarađuje novac, a djeci se ništa ne daje za to, to je kao iskorištavanje djece glumaca.'

Slični prijedlozi zakona predloženi su u Kaliforniji i Washingtonu, a Jessica Maddox, docentica na Sveučilištu u Alabami koja proučava zajednicu društvenih medija, rekla je da se nada da će druge države slijediti korake Illinoisa.

‘Iako je Illinois prva država koja ga je donijela, ovakav zakon već dugo čekamo’, rekla je Maddox. ‘Rad i karijere na društvenim mrežama postaju sve češći i održiviji oblici prihoda i važno je da zakon uhvati korak s tehnologijom kako bi se osiguralo da maloljetnici ne budu iskorištavani’, dodaje Maddox.