ISPROBAJ, PA SLUŠAJ

YouTube Music uvodi novu značajku inspiriranu TikTokom, upoznajte Samples

16.08.2023 u 12:52

Bionic
Reading

Ako ste u zadnje vrijeme koristili bilo koju društvenu mrežu, novo će vam sučelje izgledati jako poznato

TikTok je tijekom prošlih nekoliko godina izmjenio krajobraz društvenih mreža diljem interneta, 'navukavši' ih sve na popularni format vertikalnih videa. Posljenji u nizu našao se i YouTube Music koji će uvesti vertikalne videe 'Samples' - rješenje koje YouTube opisuje kao 'brzi način pronalaženja i slušanja nove glazbe'.

Samples će živjeti u kartici na dnu aplikacije, smješten pored Home Feeda, vaše kolekcije i mogućnosti za istraživanje. Pritiskom na Samples automatski ćete učitati brzi video isječak neke pjesme za koju YouTube misli da će vam se svidjeti. Algoritam pjesme povlači prilagođeno vašem profilu ukusa s naglaskom na umjetnike koje već volite, pridruživši im one za koje do tog trena možda niste čuli.

Aplikacija već ima višestruke playliste koje su prilagođene baš vašem ukusu, uključujući Supermix koji povlači pjesme i umjetnike koji se podudaraju s vašim navikama slušanja. Tu je isto Discover playlista koja se, kao što ime nalaže, koncentrira na glazbu s kojom još niste upoznati no koju biste mogli zavoljeti - zavisno o vašoj prošlosti pregleda.

Algoritam Samplesa, kaže produkt menadžer YouTubea Gregor Dodson, koristi algoritam koji je drukčiji od gore navedenih te pokušava naći sredinu između dvije liste pjesama, naglašavajući umjetnike za koje ste možda čuli ali ih niste prije slušali. Isječci u Samplesima traju 30 sekundi te su smišljeni kako bi dali okvirnu ideju o pjesmi. Ako vam se ne sviđaju, samo potegnete prstom prema gore i na drugoj ste pjesmi. Podsjetimo, ovaj dodatak prati sličnu Spotifyjevu soluciju koja se manje usredotočuje na otkrivanje, već lakšu pretragu po već preslušanoj playlisti, objašnjava Engadget.

Uz ovakav trend koji je zahvatio najpopularnije aplikacije za glazbu, samo je pitanje kad će ih početi koristiti svi. Samplesi dolaze na iOS i Android, a bit će isporučivani postupno, što znači da ćete ih možda dobiti odmah nakon iduće nadogradnje, a možda malo kasnije.

Strpljenje je vrlina, kažu.