DIGITALNO ZDRAVLJE

Jača kontrola: Kina razmatra ograničavanje smartfona djeci na dva sata dnevno

03.08.2023 u 11:18

Bionic
Reading

Mlađa djeca bi se mogla suočiti s još oštrijim ograničenjima

Kina bi djeci mogla dodatno postrožiti ograničenje korištenja smartfona. Administracija kibernetičkog prostora Kine (Cyberspace Administration of China, CAC) predložila je zakon kojim bi se vrijeme pred mobilnim ekranima osobama mlađima od 18 smanjilo na dva sata, a djeci od 15 ili manje na jedan sat dnevno. Djeca mlađa od osam godina pred mobilnim bi uređajima mogla sjediti 40 minuta, piše Engadget.

Prijedlog zakona također ograničava korištenje uređaj između 22:00 i 6:00. Telefoni bi trebali dobiti lako dostupne komande uz pomoć kojih bi roditelji ograničili što djeca mogu vidjeti, te birali stranice kojima djeca imaju pristup. Djeca od tri godine dobila bi ograničenje na liste pjesama i vrste audiozapisa, dok bi oni stariji od 12 dobili pristup edukacijskim sadržajima i vijestima. Izuzeci ovog pravila obuhvaćaju određene obrazovne sadržaje i obavijesti hitnih službi.

Kao i kod svih dosadašnjih ograničenja, cilj prijedloga je obuzdati ovisnost o ekranima. Kineska vlada jako je zabrinuta produljenim korištenjem mobilnih uređaja, igara i usluga koje mogu 'negativno utjecati na razvoj djece'. Podsjetimo, već postoje ograničenja - mladima je online igranje igara ograničeno na tri sata tjedno, dok su vikendi i javni praznici bez ograničenja.

Prijedlog zakona i dalje je otvoren za javnu raspravu te, kao i svi prijelozi, možda neće biti izglasan. Vlada također nije sigurna kako će te zakone učinkovito implementirati. CNBC naglašava da nije poznato hoće li odgovornost spasti na proizvođače hardvera ili programere operativnih sustava. Dok Apple neovisno o situaciji mora mijenjati postavke uređaja u Kini, ovaj bi zakon zahtijevao intervenciju kompanija poput Googlea - ne samo proizvođače smartfona poput Oppoa ili Xiaomija.

Pravila će također imati velik utjecaj na kineske proizvođače aplikacija poput ByteDancea i Tencenta koji će morati dizajnirati aplikacije i oblikovati sadržaj kako bi se prilagodili ovim regulacijama.