TEHNO SAVJETI

Koristi li vaš Facebook još netko osim vas? Evo kako ćete provjeriti i spriječiti uljeze

27.11.2018 u 10:00

Bionic
Reading

Računalna sigurnost je važna u svakom pogledu, pa tako i kad koristite društvene mreže poput Facebooka. Evo što možete poduzet kako biste se bolje zaštitili

Računalna sigurnost je važna u svakom pogledu, pa tako i kad koristite društvene mreže poput Facebooka, koje prikupljaju veliku količinu podataka i informacija o vama. Evo što možete poduzet kako biste se bolje zaštitili.

Kako se na daljinu izlogirati iz Facebooka?

Facebook prati sve uređaje koje trenutno koristite kako bi se ulogirali u njega. Lako je i jednostavno doći do tog popisa, pregledati ga i izlogirati se ako ste ostali slučajno ulogirani negdje gdje ne biste trebali.

Kliknite na strijelicu usmjerenu prema dolje u gornjem desnom kutu Facebooka kako biste otvorili padajući izbornik. Potom kliknite Settings pa zatim Security and login iz izbornika na lijevoj strani.

BRZO I UČINKOVITO

Netko vam se 'nakačio' na kućni Wi-Fi? Pogledajte što napraviti

Pogledaj galeriju

Pronađite kategoriju Where you’re logged in. Ovdje možete vidjeti s kojim ste sve uređajima logirani na Facebook. Ako ih je više, možda ćete morati kliknuti na See More kako biste ih vidjeli sve.

Popis nudi podatke o vrsti uređaja i web preglednika kojeg koristite, kao i fizičku lokaciju na kojoj ste se logirali te vrijeme kad ste to zadnji put učinili. Zadržite li kursor računalnog miša na lokaciji dobit ćete i podatak o IP adresi.

Active now će prikazati trenutno aktivne uređaje. Kako bi se iz njih izlogirali ne trebate ovaj popis. Dovoljno je kliknuti na već spomenutu strijelicu u gornjem desnom kutu i odabrati Log Out.

Ali, ako ste ostali ulogirani na nečijem tuđem računalu mudro je izlogirati se kako netko ne bi došao u napast zlorabiti vaš korisnički račun. Kako biste to učinili kliknite na sličicu s tri točkice okomito postavljene jedna ispod druge uz svaki unos i zatim na Log Out.

Kako poboljšati sigurnost vašeg korisničkog računa na Facebooku?

Isti popis možete upotrijebiti i kako biste provjerili jeste li ulogirani negdje gdje ne biste trebali biti. No, na raspolaganju su vam i druge značajke s kojima možete bolje zaštititi pristup vašem korisniškom računu na Facebooku.

Sve su dostupne putem padajućeg izbornika do kojeg ćete doći tako što ćete kliknuti na strijelicu usmjerenu prema dolje u gornjem desnom kutu na početnoj stranici Facebooka i zatim odabrati Settings, pa Security and login.

ZLOČIN I KAZNA

Ovo su najpoznatiji hakeri ikad, pogledajte što danas rade

Pogledaj galeriju

Promijenite lozinku

Česta promjena lozinke jedan je od najboljih načina zaštite korisničkog računa na Facebooku, a preporučamo ju kao prvi korak ako ustanovite kako je netko pristupio vašem korisničkom računu bez vašeg znanja i dozvole.

Uz Change password kliknite na Edit pa unesite svoju sadašnju lozinku kad Facebook od vas to zatraži. Potom unesite novu lozinku i kliknite Save Changes.

Namjestite alarm za sumnjiva logiranja

Otvorite Get alerts about unrecognized logins i kliknite Edit. Možete odrediti hoćete li dobivati obavijesti (Get notifications) kad god se netko pokuša logirati u vaš korisnički račun s nepoznatog uređaja ili web preglednika. Odaberite željene postavke i kliknite Save Changes.

Koristite dvostupanjsku provjeru

Dvostupanjska provjera je dodatni sloj sigurnosti pri logiranju u Facebook. Morat ćete unijeti ne samo lozinku već i dodatnu informaciju kojom samo vi raspolažete.

Kako bi ju aktivirali uz Use two-factor authentication kliknite Edit. Na idućoj stranici kliknite Get Started. Odaberite hoćete li koristiti SMS (Text Message) ili aplikaciju (Authentication App), pa zatim Next i pratite upute.

Dvostupanjsku provjeru koristit ćete samo ako Facebook ne prepoznaje uređaj kojeg koristite. Možete dodavati i uklanjati uređaje koje će prepoznavati. Vratite se na stranicu Security and login i uz Authorized logins kliknite View, piše Make Use Of.