STIŽE KRAJEM GODINE

Konzola koja će obilježiti godinu: Mnogo je otkriveno o PlayStationu 5, ali jedan detalj još uvijek nestrpljivo čekamo

21.06.2020 u 17:00

Bionic
Reading

Peti PlayStation dolazi krajem godine, a Sony polako otkriva sve više detalja. Donosimo vam sve dostupne informacije o nadolazećoj konzoli iz Sonyja: Od ekskluzivnih igara do veličine i moguće cijene

Sony je nedavno u sklopu velike online prezentacije predstavio ekskluzivne videoigre koje će doći na PlayStation 5, na kraju koje je kao posebnu poslasticu konačno predstavio dizajn same konzole. Zahvaljujući dodatnim detaljima sada imamo tehnološke demonstracije, tehničke specifikacije, ekskluzivne videoigre i dizajn same konzole koja, kako stvari stoje, dolazi u dvije varijante.

Dizajn i osnovne informacije

Ok, što onda znamo? Za početak - ime. Kao što smo i očekivali, nova konzola službeno se zove PlayStation 5. Nadalje, znamo kako izgleda i njegov logotip, a koji izgleda isto kao i onaj PlayStationa 4, samo s drugim brojem. Stvari se, doduše, mijenjaju s prvim predstavljenim komadom PS5 hardvera - kontrolerom.

Umjesto DualShocka ovog puta imamo DualSense, kontroler plavo-bijelo-crnog dizajna.

DualSenseov dizajn se, očekivano, proteže i na konzolu. PlayStation 5 koristi duguljastu i blago zakrivljenu formu koja omogućava postavljanje konzole uspravno i vodoravno. Uređaj je 'sazidan' od crnih i bijelih zaobljenih površina čija je reljefna struktura postignuta minijaturnim urezanim simbolima PlayStationa - pravokutnikom, krugom, križićem i trokutom. S obzirom na to da se radi o vrlo neortodoksnom dizajnu koji, ako pitate autora ovih redaka, izgleda vrlo futuristički, nije trebalo dugo čekati prije što ga je na red primio Twitter.

PlayStation 5 Izvor: Screenshot / Autor: Sony

Sviđao vam se PlayStationov dizajn ili ne, jedna stvar je apsolutno neizbježna - konzola će biti osjetno veća od svega što smo dosad vidjeli. Prema prvim usporednim slikama, PlayStation 5 je pravi kapitalac - čak je veći od PlayStationa 3, a koji je sve do danas držao titulu najveće Sonyjeve konzole svih vremena. Otkriće o veličini konzole stiglo je od perceptivnih fanova s Reddita koji su uređaje usporedili po ulazu za optički medij i USB portu.

Ako baš pod svaku cijenu želite da vam nova konzola zauzima manje prostora na stolu, tu je i nešto uža digitalna verzija koja dolazi bez Blu-Raya. Novi PlayStation 5 ima dvije inačice, od kojih je jedna prilagođena eri digitalne distribucije. Nažalost, još nije poznato koliko će i hoće li jedna od njih biti jeftinija.

Zašto je kontroler toliko bitan?

Sonyjeva vizija PlayStationa 5 obuhvaća i produbljeni osjećaj imerzije. PlayStationov novi kontroler DualSense će koristiti haptički sustav za vibraciju sličan onome koji koriste moderni smartfoni. Premda ga nismo iskusili iz prve ruke, kontroler nove generacije zvuči nam izuzetno zanimljivo. Zbog puno preciznijeg motora za vibraciju koji može reproducirati širi spektar efekata, moći ćemo, primjerice, osjetiti šljunak pod automobilom, kapljice kiše dok se šuljamo tamnicom ili sočniji udar sjekire kad pogodimo neprijatelja.

Druga inovacija DualSensea su adaptivni okidači koji su konstruirani kako bi pružali otpor kada ih pritišćemo. Primjerice, osjetit ćemo natezanje luka ili ubrzanje terenskog vozila koje se probija kroz grub teren. Sony je u travnju podijelio još detalja o kontroleru, s naglaskom na punjivu bateriju. Dizajn, kao što vjerojatno znate, je plavo-bijeli s naglaskom na konfiguraciju tipki koje sad rade malo drugačije - Share će zamijeniti novi Create, tipka kojom ćemo lakše moći dijeliti sadržaje putem streaming servisa, YouTubea ili društvenih mreža.

Energetska učinkovitost

Inicijativa Playing for the Planet, dio savezništva kojem pripada i sam Sony, cilja učiniti gejming industriju ekološki prihvatljivijom. Tako će nova generacija Sonyjevog gejmerskog hardvera trošiti puno manje struje kada se prebaci u neaktivni mod (sleep).

Datum izlaska

Pitanje koje svatko postavlja je kada će konzola izaći. Sony, kao što to obično ide, ne govori previše, no potvrđuje da ćemo peti PlayStation u dućane dobiti krajem 2020. Kompanija nije izbacila više detalja osim činjenice da očekivani datum izlaska konzola (studeni) ovaj put ne ulazi u obzir. Prednarudžbe neće početi prije nego što Sony objavi konkretnu cijenu, no kao što to obično ide, neki veći distributeri već omogućavaju predbilježbe.

Cijena

Sony nije objavio cijenu nove konzole, no tvrdi da će PS5 biti 'privlačan igračima'. 'Vjerujem da ćemo ga izbaciti s predloženom cijenom koja će se dopasti gejmerima, s obzirom na količinu značajki koje pruža', komentirao je Mark Cerny, glavni arhitekt PlayStationa 4 koji trenutno radi na njegovu nasljedniku.

Naravno, ovo nam ne jamči apsolutno ništa osim potencijalne dobre volje kreatora konzole, no nadamo se da je kompanija ponešto naučila od astronomske cijene PlayStationa 3. Ako ništa drugo, Sony je vjerojatno opazio kada je Microsoft izbacio sto dolara skuplju konzolu od PS4 i onda joj postupno snižavao cijenu dok ju kupci konačno nisu počeli kupovati.

S obzirom da tek odnedavno znamo da platforma dolazi u dvije verzije, skoro smo sigurni da je 'digitalna' napravljena kako bi privukla kupce koji ne raspolažu većim iznosima.

Tim rečeno, vrlo je vjerojatno da ćemo na startu prodaje imati uređaje koji se dijele u dvije cjenovne klase. Insajderi već neko vrijeme prognoziraju da će koštati između 500 i 550 dolara, no ta cijena je i dalje neslužbena. Sony je više puta izjavio da će novi PlayStation 5 u prvi plan staviti 'vrijednost paketa' iznad 'velike zarade', no to još trebamo vidjeti iz prve ruke.

A igre za PS4?

Cerny je također potvrdio da će PS5 podržavati igre za PS4, što će vjerojatno obradovati dio kupaca. Problem je što se dolaskom 'petice' možemo oprostiti s idejom podrške za konzole ranijih generacija.

Što se konkretne liste igrivih naslova tiče, Cerny naglašava da će PS5 pokretati stotinjak najpopularnijih igara za PS4. Također je naglasio da kompatibilnost sa starijim naslovima treba funkcionirati i na hardverskoj razini. 'Umjesto da u konzolu stavljamo dva odvojena čipseta, što je jako skupo, stavili smo jedan koji može procesirati starije i novije igre.' Predsjednik Sony Interactive Entertainmenta Jim Ryan također je CNET-u objasnio da će kompatibilnost s prošlom generacijom biti iznimno važna kako bi igračima omogućila besprijekornu tranziciju. 'Govorili mi o kompatibilnosti sa starijim konzolama ili mogućnosti igranja iste igre na dvije generacije hardvera, igračima ne smijemo dati izbor 'uzmi ili ostavi'. Popularne igre će se moći igrati na obje generacije uređaja.'

Što se samih igara tiče, PS4 naslovi će se pokretati još brže nego što to rade na trenutnoj generaciji, dijelom zbog tvrdog diska koji odlazi u povijest te koji zamjenjuje zapanjujuće brzi SSD. Usporedbe radi, PS5 može standardnu mapu iz Spider-Mana prožvakati za kraće od sekunde u usporedbi s PlayStationom 4 Pro, kojemu za to treba oko 15 sekundi.

Prve igre koje ćemo zaigrati

Sony je tijekom nedavne prezentacije predstavio niz igara koje ćemo u startu moći zaigrati na PlayStationu 5. Među njima se nalazi velik broj ekskluziva po kojima je Sony poznat i prema kojima će se, kao što to obično ide, PS5 pokušati razlikovati od konkurencije.

Marvel's Spider-Man: Miles Morales - Announcement Trailer | PS5 Izvor: Društvene mreže / Autor: PlayStation

Insomniacova akcijska avantura priča je o Marvelovu Spider-Manu Milesu Moralesu. Igra izlazi krajem godine.

Project Athia – Teaser Trailer | PS5 Izvor: Društvene mreže / Autor: PlayStation

Luminous Productions je Project Atha razvijao specifično za PS5. Očekujemo hrpu akcije i uzbuđenja, kao i nekoliko konkretnih informacija o tome što ćemo u igri uopće raditi.

NBA 2K21 - Announcement Trailer | PS5 Izvor: Društvene mreže / Autor: PlayStation

Electronic Arts je za PS5 priredio već standardnu plejadu sportskih naslova, među kojima se ističe NBA 2K21, igra koja bi grafikom i igrivošću na 'petici' trebala izbiti sve svoje prethodnike iz vode.

Sackboy A Big Adventure - Announcement Trailer | PS5 Izvor: Društvene mreže / Autor: PlayStation

Media Mollecule, firma najpoznatija po igrama s jakom kreativnom crtom, razvila je jednostavnije i pristupačnije iskustvo pod imenom Sackboy A Big Adventure, šarenu platformsku eskapadu za jednog do četiri igrača.

Ratchet & Clank: Rift Apart - Announcement Trailer | PS5 Izvor: Društvene mreže / Autor: PlayStation

Novi nastavak poznatog serijala Ratchet and Clank uključuje putovanje kroz dimenzije omogućeno svim blagodatima novog SSD-a i haptičkim senzacijama kontrolera DualSense. Pucačko-platformski spektakl bit će, prema nama, jedan od najtraženijih startnih naslova.

Stray - Teaser Trailer | PS5 Izvor: Društvene mreže / Autor: PlayStation

Jeste li ikad sanjali da se kao mačka šećete neonskim gradom punim robota? BlueTwelveova bizarna futuristička igra Stray ispunjava upravo tu specifičnu fantaziju uz zdravu dozu melankolične glazbe i obilnih padalina.

GhostWire: Tokyo – Gameplay Reveal Trailer | PS5 Izvor: Društvene mreže / Autor: PlayStation

Dugo iščekivana i prilično bizarna eskapada Ghostwire: Tokyo konačno je dobila prve snimke iz igre. Naslov koji je, podsjećamo, bio najavljen za PlayStation 4 će, čini se, izaći kao jedan od startnih naslova za 'peticu'.

Resident Evil Village - Announcement Trailer | PS5 Izvor: Društvene mreže / Autor: PlayStation

Novi nastavak Resident Evila jednostavnog imena Resident Evil Village vraća se na imanje, grunt i selo. Novi foršpan dao nam je i osnovnu ideju što ćemo iskusiti u novom nastavku popularne igre koji, pored reprize vrlo upečatljivog moda iz prvog lica, nudi novu plejadu čudovišta, uključujući vukodlake i vještice.

Demon's Souls - Announcement Trailer | PS5 Izvor: Društvene mreže / Autor: PlayStation

Bluepoint Games, tvorci restauriranog Shadow of the Colossusa, pripremaju za PS5 još jedno reizdanje: Demon's Soulsa iz 2009.

Horizon Forbidden West - Announcement Trailer | PS5 Izvor: Društvene mreže / Autor: PlayStation

Guerilla Games radi na nastavku igre Horizon Zero Dawn, koji će biti dostupan samo na PlayStationu. Junakinja Aloy se vraća te nas vodi na putovanje kroz robotizirani postapokaliptični svijet s prethistorijskom tematikom.

Bugsnax - Announcement Trailer | PS5 Izvor: Društvene mreže / Autor: PlayStation

Najnovija igra tvoraca Octodada dolazi krajem 2020. i upoznaje nas sa svijetom punim likova napravljenih od hrane.

DEATHLOOP - Official Gameplay Reveal Trailer | PS5 Izvor: Društvene mreže / Autor: PlayStation

Nova pucačina tvoraca Dishonoreda stavlja nas u ulogu čovjeka zaglavljenog u vremenskoj petlji. Njegov zadatak? Pobiti ih sve prije nego što oni (opet) ubiju njega.

Tehničke specifikacije

Sony je bio prilično otvoren oko tehničkih detalja nove konzole. PS5 će koristiti AMD-ov čip koji koristi procesor treće generacije Ryzena. Imat će osam jezgri i Zen 2 mikročip od sedam nanometara. Konzola će također podržavati 8K rezolucije, u slučaju da ste nedavno kupili nov televizor i nemate se čime hvaliti gostima. Što se grafike tiče, konzolu će pokretati nova verzija Radeonovog Navija. Grafički čip će podržavati ray-racing, dinamičko osvjetljenje kojim je Nvidija nedavno pokušala prodati novu generaciju superskupih grafičkih kartica za PC. Konačno, konzola će koristiti trodimenzionalni zvuk.

SSD koji smo spomenuli također igra veliku ulogu, ubrzavši učitavanje igara, povećavši maksimalni broj predmeta na ekranu i ubrzavši kretnje kamere u virtualnim svjetovima. Za kraj, PS5 neće ići stazom koju je utabao Xbox One S, a koji nema optičku jedinicu. Konzola će imati optički čitač koji će osigurati da nastavite koristiti fizičke kopije vaših omiljenih igara. Jedini novitet je njihov kapacitet - diskovi za PS5 imat će kapacitet od 100 GB, a konzola će podržavati i 4K Blu-Rayeve.

Konačno, tu je i podrška za vaše superbrze monitore: konzola će moći raditi u 4K na 120 Hz.

Za sve koji žele konkretne brojke, tu je službena lista tehničkih specifikacija novog PlayStationa:

  • CPU: 8x Zen 2 jezgre na 3.5GHz (modularna frekvencija)
  • GPU: 10.28 TFLOPs, 36 CU na 2.23GHz (modularna frekvencija)
  • GPU Arhitektura: Custom RDNA 2
  • Memorija/Sučelje: 16GB GDDR6/256-bit
  • Brzina memorije: 448GB/s
  • Unutarnja pohrana podataka: modificirani SSD kapaciteta 825GB
  • Proširiva zapremnina: NVMe SSD Slot
  • Vanjska zapremnina: podržava USB HDD
  • Optika: 4K UHD Blu-ray

Unreal Engine 5

Epic Games je 13. svibnja u sklopu Summer Games Festa Geoffa Keighleyja predstavio Unreal Engine 5 u igrivom demou koji je pokretao PlayStation 5. Ne radi se o demonstraciji videoigre, već predstavljanju tehnoloških dosega PlayStationa 5 uz pomoć nove tehnologije Epic Gamesa. Bez duljenja, recimo da se radi o ekstremno realističnim vizualima, vrlo glatkoj reprodukciji i mogućnosti direktnog prebacivanja iz filmova u igre. Unreal Engine 5 će od sredine iduće godine pokretati nadograđeni Fortnite.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Epic

Sama tehnologija neće biti ograničena na PlayStation 5, no prema riječima direktora Epica Tima Sweenyja, njegov tim je puno više surađivao sa Sonyjem nego s Microsoftom. Uzmite to sa zrnom soli, s obzirom da se ipak radilo o demonstraciji na Sonyjevoj platformi, na kojoj se konkurenciju očigledno nije smjelo prikazivati u predobrom svjetlu.

Proširiva memorija

PS5 korisnicima dozvoljava instalaciju proširive zapremnine koja ne dolazi iz Sonyja, pruživši mogućnost instalacije diska koji su kupili u dućanu. PlayStation će, prema Digital Foundryju, podržavati NVM diskove koji će, premda su kompatibilni, i dalje biti sporiji od Sonyjevog ugrađenog diska, što znači da će Sony morati napraviti listu kvalitetnih komponenti za koje smatra da su dovoljno dobre za konzolu.

Sony će dozvoliti instalaciju diskova u sam uređaj, za razliku od Microsofta koji dozvoljava isključivo vanjske diskove i posebne kartice.