zračne struje

Konačno je riješen misterij Jupiterovih obojenih pojaseva

  • Autor: L.A./Hina
  • Zadnja izmjena 10.08.2018 08:41
  • Objavljeno 10.08.2018 u 08:41
Jupiter

Jupiter

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Studija o međudjelovanju između atmosfere i magnetskih polja riješila je misterij zašto je Jupiterova površina obojena u nijanse bijele, crvene, narančaste, smeđe i žute. Takve boje nastaju kretanjem zračnih struja koje oko planeta raznose oblake pune amonijaka

Tajna Jupiterovih obojenih pojaseva riješena je u studiji o međudjelovanju između atmosfere i magnetskih polja, objavili su australski znanstvenici.

Jupiter, najveći planet u Sunčevom sustavu, plinovit je, većinom od vodika i helija, te nema čvrste površine kao Zemlja. Slično Zemljinim zračnim strujama, koje su ključne za vrijeme i klimatske sustave, nekoliko snažnih zračnih struja kreće se od zapada prema istoku Jupiterove atmosfere i usput nosi oblake amonijaka koji formiraju obojene pojase u nijansama bijele, crvene, narančaste, smeđe i žute.

Donedavno je bilo malo poznato što se događa ispod Jupiterovih oblaka.

'Znanstvenici su dugo raspravljali koliko duboko zračne struje dosežu ispod površine atmosfere Jupitera i drugih plinovitih divova te zašto se ne pojavljuju u unutrašnjosti sunca', kazao je Navid Constantinou, šef istraživanja na Australian National Universityju.

Novi dokazi s NASA-ine svemirske letjelice Juno pokazuju kako te zračne struje dosežu dubine i do 3.000 kilometara, kazali su znanstvenici u priopćenju.

  • +3

Junove snimke Jupitera

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: NASA

Jeffrey Parker, suradnik studije s američkog Livermore National Laboratoryja, rekao je kako njihova teorija pokazuje da zračne struje potiskuje snažno magnetsko polje.

'Plin u unutrašnjosti Jupitera je magnetiziran, stoga smatramo da naša nova teorija objašnjava zašto zračne struje idu toliko duboko ispod površine atmosfere plinskog diva, ali ne i dublje', kazao je Parker.

'Nema kontinenata i planina ispod atmosfere Jupitera koje bi ometale put zračnim strujama.'

Istraživanje je objavljeno u The Astrophysical Journalu u srijedu.

  • +10
  • +7

Evo kako letjelica Juno vidi Jupiter

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: NASA

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!