ANKETA

Koji mobilni zaslon je najbolji od najboljih?

11.08.2017 u 14:28

Bionic
Reading

Odgovor na pitanje 'koji telefon bi trebao kupiti' najčešće je usko vezano uz dva faktora: veličinu ekrana i veličinu raspoloživog budžeta. Koga god pitate, prvo će vam spomenuti barem jedan od ova dva detala. Oni malo zagriženiji nastavit će temu raspravom o tome kakva je rezolucija i kakva je vrsta samog ekrana

Pitanje kojim ćemo se pozabaviti danas usredotočeno je na ovo potonje: je li bolji LCD ili AMOLED. Sama bitka konačno se privodi kraju, s obzirom da Samsung AMOLED forsira već godinama, Nexus, odnosno Pixel već se neko vrijeme nećkaju hoće li ili neće koristiti tehnologiju, dok su LG i Apple konačno podlegli pritisku.

Nakon ovog saznanja čovjek se zapita je li ovo kraj LCD-a? Teško, s obzirom da postoje izvrsni ekrani (poput onoga kojeg koristi iPhone) koji su svjetli, čitljivi i vrlo šareni. Postoji mit o tome da AMOLED ekreni imaju prezasićene boje, no realno - sve se da riješiti nakon malo igre s postavkama.

Boljke po Samsungu

Samsungovi Super AMOLED uređaji mogu funkcionirati u osnovnom modu, odnosno Basic Modeu, no malo tko zapravo prigovara na njegovu preciznost i odluči se za šarenije i kontrastnije modove.

Drugi natjecatelj su prikazi Quantum dot koje Sony koristi već godinama te koje Samsung s radošću instalira u svoje televizore, što je dosta zanimljivo s obzirom da je Samsung nezvanično prozvan kraljem svih ekrana. Quantum dot ekrani su svjetliji od AMOLEDa, imaju bolji raspon boja i troše otprilike istu količinu struje.

U kolekciju ekrana mogli bi ubrojiti i e-Ink, no ta tehnologija do danas nije niti dosegla konkurenciju. MicroLED je možda budućnost, no danas je priča sasvim drukčija.

Upravo zbog toga kao zadnju opciju imamo 'Baš me briga, sve dok je kvaliteta ekrana solidna'.