NOVA STUDIJA POKAZALA

Sve više znanstvenika se slaže: Ekrani uništavaju naš san

06.08.2017 u 08:44

Bionic
Reading

Najnovija istraživanja sve čvršće povezuju plavo svjetlo ekrana smartfona s padom kvalitete sna

Skoro svi to radimo: gledamo u ekran smartfona i pregledavamo Facebook par trenutaka prije nego što utonemo u san. Problem je što (osim ako ste podesili da ekran promijeni boju kada padne sunce) s ovime vrlo vjerojatno umanjujete kvalitetu vašeg sna, piše Techradar.

Tako barem zaključuje nova studija koju su objavili znanstvenici Sveučilišta Oftalmne i fiziološke optike u Houstonu. Ona potvrđuje da plavo svjetlo ekrana digitalnih uređaja doprinosi disfunkciji sna u modernom društvu. Drugim riječima - pregledavanje Facebooka prije spavanja upropaštava vaš san.

Ekipu znanstvenika predvodi Lisa Ostrin, a u njihovom istraživanju pomogla su im 22 dobrovoljca od 17 do 42 godine starosti. Svaki dobrovoljac je tijekom dvotjednog mjerenja nosio specijalne naočale tri sata prije spavanja. Naočale blokiraju plavo svjetlo, a korisnicima je naglašeno da smiju paliti i pregledavati smartfon kao što su to radili prije testiranja. Za kraj, svi su dobrovoljci tijekom spavanja nosili uređaj za praćenje sna.

Rezultati su zapanjujući

Nošenje naočala povećalo je noćno lučenje melatonina (tvari koja vašem tijelu govori da je vrijeme za san) 58 posto. Naglašavamo da je ovo poboljšanje puno veće od onog koje se dobiva iz suplimenata s melatoninom koji se često koriste za borbu protiv nesanice. Sudionici studije također su imali bolji san, brže su zaspali, dok je trajanje samog sna poraslo za 24 minute po noći.

'Najvažnija je potvrda teorije da plavo svjetlo smanjuje kvalitetu sna' tvrdi Ostrin.

Razlog zbog kojeg plavo svjetlo uzrokuje probleme je duboko u našem mozgu koji ga koristi kako bi regulirao naš unutarnji sat. Plave valne duljine aktiviraju fotoreceptore koji potiskuju lučenje melatonina. Kada vaš telefon emitira plavo svjetlo, on zapravo zavarava vaše tijelo govoreći mu da je vani dan, a ne noć'.

Obavezno koristite noćni mode

Ostrin preporuča ograničavanje korištenja ekrana, korištenje filtera za ekrane, nošenje naočala za računala koje smanjuju količinu propuštenog plavog svjetla ili korištenje anti-reflektivnih leća.

Još jedno vrlo učinkovito rješenje je korištenje takozvanog 'noćnog rada' na vašem smartfonu. iOS koristi Night Shift, dok Android ima Night Mode. Što se računala tiče, možete skinuti besplatnu aplikaciju pod imenom f.lux.