NOVE TEHNOLOGIJE

Kako do savršenih fotki? Uz umjetnu inteligenciju, naravno!

07.08.2017 u 08:08

Bionic
Reading

Softver za uređivanje fotografija često kompenzira ograničeni hardver prosječnog smartfona, no zamislite što bismo postigli da te slike možemo uređivati automatski i to u pravome vremenu

Ovi viziju u stvarnost su sproveli znanstvenici na Tehnološkom institutu u Massachusettsu (MIT) u suradnji s Googleom. Njihov zadatak je proširiti već razvijen program za računalno učenje da automatski poboljšava fotografije prije nego što ih pošalje u cloud. Ovaj izum predstavljen je na konferenciji za digitalnu grafiku Siggraph i kako stvari stoje - vrlo je brz. Toliko, štoviše, da rezultate uređivanja slike na smartfonu prikazuje u pravome vremenu - čak prije nego što je fotografija snimljena.

Program se temelji na rezultatu prijašnjeg istraživanja na MIT-u tijekom kojeg je računalo 'trenirano' da automatski uređuje slike. Znanetvenici su program naučili kako primjenjivati specifično podešavanje davši mu pet varijacija jedne te iste slike uređene u nekoliko različitih programa za uređivanje fotografija. Nakon što je proces ponovljen nekoliko tisuća puta, program je polako naučio kako popravljati uobičajene probleme s fotografijama, piše Digital Trends.

Kako ova tehnologija zapravo funkcionira? Izvor: Društvene mreže / Autor: Michael Gharbi

Dakle umjetna inteligencija pretvara se u grafičara

Otprilike. Novi softver temeljen je na toj istoj platformi za umjetnu inteligenciju, no cijeli proces ubrzava do te razine da uređivanje odradi u desetini prijašnjeg vremena. Ovo omogućuje kameri da prikazuje uređene slike u pravome vremenu umjesto da iste šalje sustavu na cloudu koji ih potom uređuje.

Kako je to znanstvenicima pošlo za rukom? Pa, ono što nam softver prikazuje na ekranu nije slika, već formula. Kalkuliranje promjena i njihova primjena jedino desi se samo kada je slika snimljena i uvelike ubrzava proces. Izvorna slika je također razdjeljena u mreže iliti gridove, što u principu znači smanjivanje slike za brže uređivanje bez gubitka piksela. Program radi na svakoj podjeljenoj sekciji mreže odjednom, uređujući stotine piksela umjesto jednog za drugim.

Uz ove važne značajke programu treba svega 100 megabytea da odradi uređivanje svake slike u odnosu na dosadašnjih 12 gigabytea.

Zbog čega se ovo uopće istražuje?

Zbog vrlo praktičnih razloga. Računalna fotografija stvorena je kako bi nadoknadila nedostatke koje ima hardver smješten u smartfonima. Za razliku od ranijih programa, automatski softver za uređivanje fotografija iz Googlea i MIT-ja nastoji savladati najveću prepreku računalne fotografije, a to je procesorska snaga mobilnog uređaja. Tijekom eksperimenta program je koristio algoritam visokog dinamičkog raspona u pravom vremenu, pojačavši boje i raspon svjetla puno više nego što je to mogla postići kamera.

'Ova tehnologija ima velik potencijal za uređivanje slika na mobilnim platformama u pravome vremenu' rekao je Jon Barron, znanstvenik iz Googlea koji je radio na projektu. 'Koristeći računalno učenje za popravljanje fotografija je vrlo zanimljiv koncept ograničen hardverom koji ćemo uz ovu tehnologiju moći primjeniti na mobilnim uređajima bez da im ispraznimo bateriju ili ih usporimo do beskonačnosti' zaključio je.