ZA TOPLE DANE

Tražite dobru knjigu? Gates ima neke netipične preporuke

06.08.2017 u 08:46

Bionic
Reading

Bill Gates, biznismen najpoznatiji kao (bivši) glavni čovjek Microsofta, svoje dane u mirovini s radošću provodi uz dobru knjigu. Štoviše, čovjek je postao pravi knjiški moljac koji tijekom godine dana pročita oko pedeset knjiga

Uzmemo li ovo u obzir, do neke je mjere logično očekivati da jedan od napoznatijih obožavatelja knjiga na svijetu ponekad i drugima može preporučiti dobro štivo. Jasno, otkad ga pitaju za prijedloge, Gates naglašava da nije preveliki obožavatelj beletristike, te kako najviše uživa kada čita povijesne romane.

Ponekad, doduše, voli i pročitati i druge žanrove, čemu svjedoči i ovaj uski izbor kvalitetnih pisanih djela. Ako ste na odmoru ili jednostavno čeznete za dobrom knjigom, evo što je Gates odlučio preporučiti.

Seveneves 

autor: Neal Stephenson

Što je to Seveneves? Izvor: Društvene mreže / Autor: Amazon Books

Nakon što skoro deset godina nije pročitao niti jednu znanstveno-fantastičnu priču, Gates je nakon prijateljeve preporke ugrabio 'Seveneves'.

'Priča počne u prvoj rečenici romana, nakon što eksplodira Mjesec', piše Gates u blogu. No to je tek početak zato jer svi uskoro shvatimo shvati da je cijela ljudska vrsta u opasnosti: za dvije godine kataklizmička meteorska kiša će uništiti sav život na Zemlji, a na ljudskoj je vrsti da pošalje čim više letjelica u orbitu u nadi izbjegavanja apokalipse. 'Možda ćete izgubiti strpljenje uz sve silne informacije o letu u svemir' piše Gates, 'no ja sam jednostavno uživao u tehničkim detaljima'.

The Heart 

autor: Maylis de Kerangal

The Heart autora Maylis de Kerangal Izvor: Društvene mreže / Autor: Cultural Services French Embassy

Premda se radi o noveli, 'The Heart' se zbog realistične priče vrlo, vrlo približava samim granicama beletristike, piše Gates.

Priča započinje s muškarcem koji pogine u nesreći, nakon čega njegovi roditelji odluče donirati njegovo srce. 'Priča zauzima stražnje sjedalo u odnosu na snagu likova i načina pripovjedanja' naglašava Gates. 'Ova knjiga koristi predivno prepričavanje kako bi vas duboko povezala s ljudima u priči, pa makar na svega nekoliko minuta'.

Preporuku za The Heart dobio je od supruge Melinde te ju ovom prilikom dijeli sa ostatkom svijeta.

The Rosie Project

autor: Graeme Simsion

Trailer za knjigu The Rosie Project Izvor: Društvene mreže / Autor: Text Publishing

Ovaj roman Gates je pročitao po preporuci njegove supruge Melinde te mu je dao priliku za malo introspektive. 'Svatko tko se ponekad previše oslanja na logiku brzo će se poistovjetiti sa glavnim junakom, profesorom genetike koji pati od aspergerovog sindroma te koji odluči pronaći ženu' piše Gates. Guru iz Microsofta knjigu je nazvao 'zabavnom, pametnom i emotivnom' te ju proglasio jednom od najdubljih novela koje je pročitao u dugo, dugo vremena.

Patriot & Assassin 

auror: Robert Cook

Ovaj roman je Gatesu predložio prijatelj. U njemu je riječ o terorističkom planu da ispuste nervni plin na tlu SAD-a. Protagonistov zadatak je okupiti grupu znanstvenika i vojnih specijalista kako bi spriječio napad.

Kao i mnogo drugih Gatesovih preporuka, knjiga spaja povijesnu fikciju s filozofijom i politikom. U objavi iz 2013. Gates je izjavio da je prije 'Patriot & Assassin' pročitao Igre gladi za koju je pretpostavio da ima puno više streličarstva.