kompletiranje posade

Kina šalje tri astronauta u letjelici Shenzhou-15 prema svojoj svemirskoj postaji

  • Autor: B. R./Hina
  • Zadnja izmjena 28.11.2022 09:22
  • Objavljeno 28.11.2022 u 09:22
tportal

Izvor: EPA / Autor: STR

Kina će lansirati letjelicu Shenzhou-15 prema svojoj svemirskoj postaji 29. studenoga u 23 sata (15.08 GMT), objavila je Kineska svemirska agencija u ponedjeljak, a prema planu to je posljednja misija kojom će kompletirati postavu u orbitalnoj postaji

Posadu čine trojica astronauta: Fei Junlong, Deng Qingming and Zhang Lu, navela je agencija na konferenciji za novinare. Svemirsku postaju će im unutar tjedan dana predati trojica astronauta koji su stigli početkom lipnja.

"Tijekom boravka, posada Shenzhou-15 dočekat će svemirski teretni brod Tianzhou-6 i predati svemirski brod s posadom Shenzhou-16, a planiraju se vratiti na kinesko mjesto slijetanja Dongfeng u svibnju sljedeće godine", rekao je Ji Qiming, glasnogovornik u agenciji.

"Trenutno je kombinacija svemirske postaje u stabilnom statusu sa svom opremom koja dobro funkcionira i spremna je za sastanak, pristajanje i primopredaju posade", dodao je Ji.

U travnju 2021. Kina je počela s izgradnjom svemirske postaje s tri modula lansiranjem modula Tianhe, glavnog stambenog prostora za astronaute.

U srpnju i studenom puštena su u rad preostala dva laboratorijska modula, Wentian i Mengtian, u kojima će se izvoditi znanstveni eksperimenti.

Dovršetak svemirske postaje, projektirane za vijek trajanja od najmanje 10 godina, bit će prekretnica u kineskim ambicijama u niskoj orbiti oko Zemlje, s NASA-inim zastarjelim ISS-om koji bi potencijalno prestao s radom do kraja desetljeća.

ASTROFOTOGRAFIJA

[FOTO] Zavirite dublje u svemir uz ove očaravajuće slike snimljene teleskopima James Webb i Chandra

Pogledaj galeriju
8