stižu promjene

Kako bi čovječanstvo reagiralo da izvanzemaljci kontaktiraju s nama? Nitko ne zna, a upravo to je problem

07.11.2022 u 11:56

Bionic
Reading

Kad bi nam izvanzemaljski život sutra poslao poruku, kako bi čovječanstvo odgovorilo? Sudeći prema stručnjacima, nitko ne zna, a upravo to je jedan od velikih problema koje žele riješiti

Upravo iz navedenog razloga prvi put u 35 godina stručnjaci su složni u stavu da treba osmisliti odgovor čovječanstva u slučaju izvanzemaljskog kontakta.

‘Znanstvena fantastika oduvijek je bila preplavljena istraživanjima utjecaja pojave izvanzemaljaca na ljudsko društvo nakon otkrića, pa čak i susreta sa životom ili inteligencijom negdje drugdje’, izjavio je John Elliot, računalni znanstvenik sa Sveučilišta St. Andrews u Škotskoj. Elliot je koordinator novoosnovanog SETI Detection Huba Sveučilišta St. Andrews, međudisciplinarne organizacije koja će uspostaviti novi protokol za kontakt s izvanzemaljcima.

Prema Elliotu, nova istraživačka skupina će ‘ići dalje od razmišljanja o utjecaju potencijalnog susreta s vanzemaljcima na čovječanstvo’ i početi se fokusirati na to kako bismo trebali odgovoriti.

Od aurora do geoloških formacija - ove su prekrasne slike snimljene s Međunarodne svemirske postaje Izvor: Licencirane fotografije / Autor: NASA

Trenutno jedini protokol za kontakt s izvanzemaljcima koji ljudi imaju uspostavio je Institut za istraživanje izvanzemaljske inteligencije (SETI) još 1989. godine. Protokol, koji je posljednji put revidiran prije više od deset godina, nejasan je kada je u pitanju međunarodni odgovor na izvanzemaljsku komunikaciju. Uglavnom se fokusira na važnost dijeljenja otkrića s javnošću i širom znanstvenom zajednicom, a u slučaju potvrđenog kontakta s vanzemaljcima, glavni praktični savjet protokola za znanstvenike je da zatraže upute od Ujedinjenih naroda ili nekog drugog upravnog tijela. Što bi UN u takvom slučaju trebao napraviti, još nije određeno.

Umjesto da se fokusira na slanje poruka izvanzemaljcima, novi SETI Detection Hub, sustav za detekciju izvanzemaljskog kontakta, skenirat će signale za potencijalne poruke koje šalju vanzemaljski oblici života i razviti okvir za pridavanje značenja tim signalima. Također će izraditi procjene utjecaja takvog kontakta, dostaviti izvješća koja ističu implikacije određenih poteza čovječanstva te razviti protokole i rasprave za odgovor na hipotetske izvanzemaljske glasnike.

‘Hoćemo li ikada dobiti poruku od E.T.-ja? Ne znamo. Također ne znamo kada će se to dogoditi’, rekao je Elliot. 'Ono što znamo je da si ne možemo priuštiti da budemo loše pripremljeni, i to znanstveno, društveno i politički, za događaj koji bi već sutra mogao postati stvarnost’, naglasio je.