bolji u 37 od 44 područja

Kina prijeti: Gubi li SAD bitku s najnaprednijim tehnologijama

03.03.2023 u 09:08

Bionic
Reading

Jednogodišnja studija pokazala je da SAD i ostatak Zapada gube utrku s Kinom u razvoju naprednih tehnologija. Kina je veće mišiće pokazala u 37 od 44 područja, a potencijalno uspostavlja i monopol u području najsitnijih nanomaterijala i sintetičke biologije

Zapad gubi od Kine u utrci za napredne tehnologije, zaključak je Australskog instituta za stratešku politiku, think tanka koji je tijekom jedne godine uspoređivao tehnološki razvoj Zapada i Istoka na područjima poput električnih baterija, hipersonične tehnologije i napredne radiofrekvencijske komunikacije.

Od ukupno 44 analizirana područja, SAD ima razvijeniju tehnologiju u njih samo sedam, kao što su cjepiva, kvantno računalstvo i sustavi za lansiranje u svemir. U izvješću se navodi da je Kina izgradila temelje za to da se pozicionira kao vodeća svjetska znanstvena i tehnološka velesila te kako je nevjerojatno to koliko je u domeni novih tehnologija ispred drugih država, piše Guardian.

Svih deset vodećih svjetskih istraživačkih instituta za neke tehnologije smješteno je u Kini te zajedno generiraju devet puta više utjecajnih istraživačkih radova od drugoplasiranih zemalja (u najvećem broju slučajeva SAD je na drugom mjestu). Kina podupire i uvoz znanja i talenata. Petinu najznačajnijih znanstvenih radova napisali su istraživači koji su se školovali na postdiplomskim studijima u SAD-u, Kanadi, Velikoj Britaniji, Australiji i Novom Zelandu.

'Ovakav plasman Kine proizvod je promišljenog dizajna i dugoročnog planiranja politike, kao što su opetovano isticali Xi Jinping i njegovi prethodnici', piše u izvješću. Američki predsjednik Joe Biden u svom je govoru o stanju nacije istaknuo da SAD ulaže u industrije koje će definirati budućnost, a u kojima Kina namjerava dominirati. No postoji mogućnost da će Kina imati monopol čak u osam tehnologija, uključujući materijale i proizvodnju na nanorazini, vodik i amonijak u energetici te sintetičku biologiju.

U proteklih pet godina Kina je provela i gotovo 50 posto najvećih istraživanja naprednih aviomotora na svijetu, a tu su i istraživanja i razvoj izrazito naprednih hipersoničnih projektila. U njoj se nalazi i sedam od deset najboljih svjetskih istraživačkih institucija u ovoj domeni.

S druge je strane velik jaz između Kine i SAD-a kao vodećih tehnoloških zemalja i ostalih država. U maloj skupini koja kaska za ovim tehnološkim velesilama prednjače Indija i Velika Britanija, a jake adute imaju i Južna Koreja, Njemačka, Australija, Italija, pa i Japan.