TEHNO SAVJETI

Kamo s viškom datoteka na desktopu vaših Windowsa? Imamo tri prijedloga

16.05.2020 u 07:52

Bionic
Reading

Pokazat ćemo vam kako pohraniti datoteke i održati desktop u čistom i urednom stanju ako imate Windows 10

Ako baš ne morate nemojte držati datoteke na desktopu računala s operativnim sustavom Windows.

Da, možda se čini praktičnim, ali prekrcani desktop odnijet će vam puno vremena i živaca jer ćete često morati tražiti ono što vam u danom trenutku treba.

Uz to, pretjerate li moguće je kako će se to negativno odraziti na rad vašeg računala, a mogli biste i trajno ostati bez nekih datoteka.

Pokazat ćemo vam upute kako pohraniti datoteke i održati desktop u čistom i urednom stanju ako imate Windows 10.

Windows Libraries

Windows Libraries služe kako bi mogli grupirati mape tako da možete vidjeti sve datoteke na jednom mjestu. Po početnim postavkama vaše računalo će ih imati za mape Camera Roll, Documents, Music, Pictures, Saved Pictures i Videos. Iako imaju iste nazive kao te mape, ne znači da je riječ o istoj stvari.

Kako bi došli do njih otvorite File Explorer, u navigaciju unesite Libraries i pritisnite tipku Enter.

Kliknite Properties u sklopu neke od njih. Ovdje možete odrediti koje će mape biti obuhvaćene.

Kliknite Add… kako bi odabrali mape koje želite dodati i upotrijebite Optimize this library ako sadrži specifične vrste datoteka.

Windows Folders

Windows Folders ili mape služe, između ostalog, kako bi lakše posložili i organizirali sadržaj vašeg računala. I sam desktop je mapa.

Po početnim postavkama Windows ima mape kao što su Documents i Pictures, ali možete napraviti i vlastitu. U izborniku pri vrhu odaberite New folder ili kliknite desnu tipku računalnog miša dok je kursor na desktopu i odaberite New pa Folder.

3) Upotrijebite pohranu u računalnom oblaku

Aplikacije za servise koji služe za pohranu datoteka u cloud u pravilu će se pojaviti kao još jedna mapa na vašem računalu i automatski usklađivati svoj sadržaj s pohranjenim u oblaku. Ovaj način ima više prednosti - datotekama možete pristupati i s drugih uređaja, a imate i pričuvnu kopiju za svaki slučaj.

Što ako trebate brz pristup datotekama?

Rješenje je jednostavno: upotrijebite kratice. Kliknite desnom tipkom na desktop, odaberite New pa Shortcut. Također možete i kliknuti lijevom tipkom na mapu i dovući ju na desktop kako bi postigli isto.