GO KEYBOARD

Kako to popularna tipkovnica špijunira milijune korisnika Androida?

29.09.2017 u 08:41

Bionic
Reading

Mobilne platforme danas pružaju mogućnost korištenja dodatnih virtualnih tipkovnica, koje znaju olakšati pisanje sadržaja. Međutim, još od početaka te priče postojao je rizik da bi takve tipkovnice mogle narušiti privatnost...što je možda i slučaj za više od 200 milijuna korisnika Androida

Prema novom izvješću, čini se kako je developer GOMO Dev Team, autor popularnih GO Keyboard aplikacija zlouporabio platformu Android. Dok navode kako nikad ne prikupljaju osobne podatke, a posebno ne detalje o kreditnim karticama koje se tipka na njihovom softveru, njihove aplikacije su redom tražile pristup koječemu prilikom korištenja - što uključuje identitet, listu poziva, pa čak i pristup mikrofonu. 

Aplikacije ovog developera imaju više od 200 milijuna korisnika diljem svijeta, a navodno komuniciraju s desecima oglašivačkih mreža. Onaj tren kada se instalira neka od virtualnih tipkovnica GO Keyboard, informacije o vama su već napustile uređaj. Zvuči otkačeno za app koji je 2016. godine proglašen najboljim u 20 zemalja!

GO aplikacije šalju na servere podatke o vašem Google računu, veličini zaslona i tehničkim karakteristikama uređaja, a s obzirom na traženje raznoraznih dopuštenja za rad, tko može utvrditi da nije prikupljen i svaki dodir slova na virtualnoj tipkovnici? 

AdGuard, koji je prvi napisao izvještaj o ovom problemu, dobio je informaciju kako su baš sve GO aplikacije dobile službenu nadogradnju 22. rujna te više ne rade 'probleme ove vrste'. Ipak, valja biti na oprezu kada se pružaju dopuštenja svim aplikacijama - neovisno o tom stižu li s Google Play Storea.