RASTUĆA PRIJETNJA

Kako pobijediti malware za mobitele?

03.08.2011 u 13:32

Bionic
Reading

Pojava novog Android Trojana podsjetila nas je na rastuću prijetnju sigurnosti mobilnih uređaja. Evo pet načina kako zaštititi pametne telefone i tablete

Novi trojanac prilično je jeziv - bilježi pozive na zaraženom telefonu i uploada ih na poslužitelj. Zasad se, čini se, još nije pretvorio u široko raširenu prijetnju, no opreza nikad dosta.

Naime, novi malware namijenjen pametnim telefonima pojavljuje se na tjednoj - ponekad i dnevnoj - bazi. Većina vlasnika takvih uređaja tu prijetnju još ne shvaća podjednako ozbiljno kao onu vezanu uz osobna računala.

A trebali bi. Danas je u opticaju više mobilnih uređaja nego što je bilo PC-ja priključenih na internet 1996. godine. Cyberkriminalci otkrivaju da prijenosni uređaji nisu naročito dobro zaštićeni.

Vlasnici Androida, kažu stručnjaci tvrtke Lookout Security, danas imaju 2,5 puta veće izglede da će ih zaskočiti malware nego prije šest mjeseci.

U prvoj polovici godine, kažu, pola milijuna korisnika Androida imalo je posla s nekom vrstom malwarea. Broj takvih aplikacija porastao je tijekom istog razdoblja sa 80 na oko 400.

Osim malwarea, postoje i drugi načini kako pametni telefoni, tableti i slični uređaji mogu ugroziti sigurnost vaših privatnih podataka.

Primjerice, gubitak ili krađa nezaštićenog uređaja ozbiljan je rizik jer će slučajni nalaznik ili lopov imati pristup vašim osobnim kontaktima, e-pošti, često i korisničkim računima na društvenim mrežama, pa čak i online bankarstvu.

Srećom, postoji nekoliko jednostavnih koraka koje bilo tko može poduzeti kako bi zaštitio svoje podatke.

1) Zaključajte telefon


Čini se prilično očitim, ali mnoge - ako ne i većinu - na to treba podsjetiti. Prvi korak je postavljanje jednostavne lozinke, kako ne bi baš bilo tko mogao švrljati po vašem telefonu.

2) Kupujte samo od dobro poznatih dobavljača


To se naročito odnosi na korisnike Androida, budući da oni - za razliku od korisnika iPhonea - mogu skidati aplikacije i sa siteova koji nemaju veze s Googleom. Stoga obratite pozornost i aplikacije kupujte samo tamo gdje ste sigurni da je roba pouzdana i provjerena.

3) Provjerite svaki download aplikacije


Bez obzira je li aplikacija besplatna ili ste je platili, svaki download potencijalna je prijetnja sigurnosti vašeg telefona. Odvojite vrijeme i provjerite što točno skidate prije no što stisnete tipku za download.

Aplikacije koje su dulje dostupne (recimo šest mjeseci i više) i popraćene su nedavno postavljenim pozitivnim komentarima, vjerojatnije je da su sigurne.

Obratite posebno pažnju na to koja odobrenja aplikacija traži od vas. Otkažite download ako vam se čini da je zatražen pristup resursima telefona koji nemaju veze s funkcijom same aplikacije.

4) Čuvajte se čudnih SMS-ova i e-mailova


Vrijedi isto kao i za e-poštu: ako poruku ne očekujete i pošiljatelja ne poznajete, budite dvostruko na oprezu. Suzdržite se od klikanja na linkove u takvim porukama.

5) Koristite zaštitni softver


Kako prijetnja raste, tako se na tržištu pojavljuje i sve veći broj proizvoda koji nude zaštitu. Nabavite neki od njih i iskoristite ga.