JEDNOSTAVNO JE, ALi...

Kako dodati bežično punjenje na bilo koji mobitel?

18.09.2017 u 13:54

Bionic
Reading

Svijetu bežično punjivih mobitela nakon svih ovih godina napokon se priključio i Apple s tri nova iPhonea koja podržavai Qi standard. Saznajte što je točno bežično punjenje i kako iskoristiti značajku i kod uređaja koji je ne podržavaju

Mnogi će pomisliti kako ih bežično punjenje potpuno lišava potrebe za utičnicama, adapterima i kablovima, no to nije slučaj. Ako govorimo o standardu Qi, kojeg je na koncu priče prihvatio i Apple, u pravilu je riječ o induktivnom prijenosu električne energije u bateriju uređaja, kroz posebnu zavojnicu u njegovom kućištu. Za punjenje je potrebna i druga zavojnica s koje i dolazi energija - a riječ je naravno o podlozi koja će puniti bateriju uređaja jednom kada se stavi na nju. 

  • +5
Predstavljen iPhone X Izvor: Reuters / Autor: STEPHEN LAM

Ta podloga mora biti spojena na utičnicu i mnogi će shvatiti da bežično nije 'potpuno bežično' kako su zamišljali. Ipak, kako nema potrebe za spajanjem kabla u sami mobilni uređaj, riječ je o vrlo praktičnom rješenju kada nije potrebna velika brzina punjenja. Naime, bežično punjenje stvara mnogo topline u radu, a i samo punjenje zna biti mnogo sporije nego li 'žičanim' putem. 

Kompatibilnost

Standardi tu postoje s razlogom. Qi podloge za punjenje sad će biti moguće iskoristiti i s iPhoneima nove generacije, a postoje u brojnim oblicima i cjenovnim okvirima. Sve u suštini rade na identičan način, a jedino što ih razlikuje su brzina, cijena i dizajn. Tu i tamo postoji koji model koji integrira više stvari u jednu (poput IKEA stolne svjetiljke koja u svom podnožju ima podlogu za Qi bežično punjenje), ali se može proći vrlo jeftino. 

Za punjenje uređaja koji podržava Qi standard potrebno ga je tek položiti Qi podlogu spojenu na najbližu praktičnu utičnicu. Punjenje će početi automatski i regulirati se kroz elektroniku - krajnje jednostavno za potrošačke ruke. 

Potreban je poseban hardver

Kako je ranije i rečeno, za Qi standard potreban je poseban hardver. Nije riječ tek o podlozi za punjenje, već i zavojnici koja se mora nalaziti u mobitelu. Bez potrebe za rastavljanjem uređaja i kakvim uništavanjem elektronike, na tržištu postoji niz dodataka koji omogućuju bežično punjenje i za uređaje koji ju nativno ne podržavaju. 

Za vlasnike iPhonea koji imaju Lightning priključak a baš žele isprobati bežično punjenje, valja vidjeti iQi Mobile. Ovaj dodatak za iPhone debljine je svega pola milimetra i uglavnom ne smeta u radu. Međutim, zbog svojih dimenzija i karakteristika (kao i manjak certifikacije od Applea) velika je vjerojatnost da neće raditi u svim slučajevima. 

Za one čiji mobiteli imaju micro USB priključak i žele se okušati u Qi standardu bežičnog punjenja moguće je isprobati Tech Corp Slim Adaptor.

Universal Qi Wireless Receiver for Smartphones (micro-usb) Autor: Tech & Fixes

Međutim, valja imati na umu da su sve ovo polovična rješenja koja je lako oštetiti i koja nemaju apsolutnu funkcionalnost već više služe za igranje i demonstraciju bežičnog punjenja nego li istinsko rješenje za svakodnevicu, piše TechAdvisor. Kako je i Apple ušao u igru s Qi standardom, valja očekivati da će svi bitniji uređaji iz svih cjenovnih kategorija u budućnosti podržavati bežično punjenje. Neće trebati čekati predugo.