virtualni udar

Kako bi izgledao udar asteroida u vaš grad? Internet ima odgovor

02.01.2023 u 14:58

Bionic
Reading

Za sve koje zanima kakav bi učinak imao udar svemirske stijene ili komadine leda u vaš prikrajak Lijepe naše, a i šire - internet ima odgovor

Jeste li se ikad zapitali kako bi bilo da asteroid koji je doveo do istrebljenja dinosaura udari u vaš kvart? Najnovija internetska aplikacija Asteroid Launcher možda nema odgovor, s obzirom da ne možete izabrati toliko velik asteroid, no može poslužiti kao podsjetnik na opasnost ovih svemirskih stijena. Sve što trebate izabrati je veličina i vrsta asteroida te njegova brzina i kut udara, piše Mashable.

Nakon što ga lansirate, vidjet ćete grafičko i teksutalno izvješće o virtualnoj šteti koju ste uzrokovali. Željezni asteroid promjera 50 metara koji brzinom od 20 kilometara u sekundi pod kutem od 45 stupnjeva udari u Dugo Selo uzrokovao bi eksploziju koja bi u smrtonosnoj vatrenoj stihiji obuhvatila područje sve do Zaprešića, uzokujući masivnu štetu te zvučni udar koji bi oglušio svakog u radijusu od 5.2 kilometra, uzrokovao rušenje zgrada u radijusu od 9.8 kilometra i kuća u radijusu od 13 kilometara od točke udara. Udar vjetra na užem području udara kretao bi se brzinom od 800 kilometara na sat.

Očita lekcija koju ovdje možemo naučiti je da ne želimo biti ni blizu mjestu udara ovakve stijene, no znatiželje radi, napravili smo najveći i najbrži asteroid promjera 1.5 kilometara koji u Kaštel Lukšić udara brzinom od 100 km/s.

Rezultati uključuju krater promjera 70 kilometara koji pokriva većinu splitskog područja, vatrenu kuglu koja bi dosegla sjever Češke, potres od 9.2 richtera i sonični udar koji bi sravnao sve zgrade i kuće od juga Italije do sjevera Poljske. Svemirska bi stijena pobila preko sto milijuna ljudi, uzrokovala ogromnu materijalnu štetu i u atmosferu dovela masivne količine dima i prašine koji bi dugoročno promijenili klimu našeg planeta i vjerojatno doveli do još jednog masovnog izumiranja.

  • +13
Kiša meteora Geminidi Izvor: Profimedia / Autor: Pluto / Alamy / Alamy / Profimedia