ZATVORENO NIJE I PRIVATNO

Još jedan fijasko: Facebook svima razotkrio medicinske podatke sa zatvorene grupe

14.07.2018 u 21:09

Bionic
Reading

Zatvorena grupa na Facebooku koja okuplja žene s povećanim genetskim rizikom raka dojke nije bila privatna u mjeri u kojoj su njene članice mislile

Grupa na Facebooku BRCA Sisterhood nastala je kao mreža podrške za žene s mutacijom genom BRCA, koja u velikoj mjeri povećava rizik pojave raka dojke i često za posljedicu ima preventivnu mastektomiju (operacija kojom se uklanja dojka).

Zbog osjetljivosti teme grupa je bila privatnog karaktera. Ali, iako je sadržaj bio nedostupan ljudima koji nisu bili članovi grupe, njen sastav je bio vidljiv širokom krugu ljudi, zbog čega su nepovratno otkrivene osjetljive informacije o zdravlju pojedinaca.

  • +5
Iznenađujući načini na koje vas Facebook prati Izvor: Creative Commons / Autor: CC

Članice grupe postale su svjesne sigurnosnog propusta putem dodatka (ekstenzije) za web preglednik Chrome pomoću kojeg je bilo moguće u nekoliko minuta preuzeti podatke o tisućama članica. Nakon što je dodatak skrenuo pozornost na problem otkrilo se kako je sastav članstva bio dulje vrijeme vidljiv, a popis članica bilo je moguće preuzeti korištenjem sigurnosnog propusta vezanog uz Group ID.

U Facebooku su priznali kako su popisi članova grupa u suštini javni te kako praktično bilo tko može vidjeti naziv grupe i njene članove. Popisi članova grupa mogu biti tajni ako je tako naznačeno u postavkama, no to bi grupu učinilo nedostupnom pri pretraživanju. To je problem za grupe poput BRCA Sisterhood, koje aktivno potiču žene s mutacijom gena na učlanjivanje.

Čini se kako su u Facebooku promijenili postavke privatnosti nakon što su mediji objavili priču o BRCA Sisterhood, moguće već krajem lipnja, piše Verge.