TEHNO SAVJETI

Što poduzeti kad kućni Wi-Fi uspori? Evo nekoliko savjeta

30.03.2020 u 08:19

Bionic
Reading

Upozorit ćemo vas na neke od čestih razloga zašto su spore i reći vam što možete poduzeti

Kućne mreže Wi-Fija etablirale su se kao ključni dio infrastrukture gotovo pa svakog doma. Sa širenjem pandemije koronavirusa samo su dobile na važnosti. Upozorit ćemo vas na neke od čestih razloga zašto su spore i reći vam što možete poduzeti.

Ovo su pitanja koja si trebate postaviti.

Jeste li predaleko? Ili je router na loše odabranoj poziciji?

Na brzinu vaše kućne bežične internetske mreže u velikoj mjeri može utjecati pozicija na koju ste postavili svoj Wi-Fi usmjerivač (router).

U pravilu ih je bolje postaviti na povišeno mjesto, tako da nije predaleko od mjesta gdje ćete mrežu najčešće koristiti i da je između odašiljača i prijemnika što manje betona i metala.

Fotografije mjeseca

Dok smo mi gledali što se događa na Zemlji, velike su se stvari događale u svemiru

Pogledaj galeriju

Ti uređaji emitiraju signal na dvije frekvencije: 2,4 GHz i 5 GHz. Nemojte isključiti mrežu koja počiva na 2,4 GHz, iako je sporija. Zašto? Zato što njen signal lakše prolazi kroz zidove i druge čvrste objekte. Debeli betonski zid ili pod u potpunosti će blokirati mrežu 5 GHz.

Također, mreža Wi-Fija ima ograničeni domet - računajte na desetak metara u kućama i stanovima, ovisno o rasporedu zidova i drugih prepreka u tim prostorima. Što ste dalje to jačina i kvaliteta signala opada.

Je li na mrežu Wi-Fi spojeno previše uređaja? Troši li neki od njih više nego što bi trebao?

Sad kad smo u karanteni zbog širenja pandemije koronavirusa kućne mreže Wi-Fi često izložene većem brojnu stalnih korisnika nego inače. Što je više korisnika, to će mreža biti opterećenija i sporija. Stariji uređaji s time će se sve teže nositi, i novijima bi to mogao biti problem.

Ali, porazgovarajte i s ukućanima. Zamolite ih da sve što nije hitno prebace na vrijeme kad je mreža manje opterećena (recimo, nakon što dio ukućana pođe na spavanje).

Je li Wi-Fi kanal zagušen? Ometa li nešto drugo signal?

Kad god više Wi-Fi mreža rade jedna uz drugu (na primjer, u neboderima), svaka od njih uzima djelić dostupnog frekvencijskog pojasa. Možete pokušati promijeniti broj kanala, iako noviji routeri mogu sami pronaći i odabrati najbolji dostupni kanal.

Osim ranije već spomenutih prepreka, ometanju signala mogu pridonijeti i brojni kućanski uređaji, poput primjerice mikrovalne pećnice, uređaja koji koriste Bluetooth ili LED rasvjete poput one koju koristimo za božićno ukrašavanje prostora.

Je li problem u routeru?

Većina nas i dalje koristi bežični preusmjerivač (router) kojeg smo dobili od pružatelja usluge pristupa internetu. Ti će uređaji obično dobro obavljati svoj posao, ali nemaju naročito napredne mogućnosti i sasvim je moguće kako su pomalo i zastarjeli. Ako dosad predložene mjere nisu pomogle, razmislite o nabavci novog routera.