OBJAVILI IZVJEŠĆE

Je li Android siguran koliko i iPhone? Pogodite što kaže Google

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 19.03.2018 12:05
  • Objavljeno 19.03.2018 u 12:05
tportal

Izvor: Wikimedia Commons / Autor: NN

Sve više potencijalno zlonamjernih aplikacija nalaze strojevi umjesto ljudi, a u Googleu očekuju kako će njihov udio nastaviti rasti

Google je objavio četvrto godišnje izvješće o sigurnosti svog operativnog sustava za mobitele Android. Možete i sami prolistati kako biste vidjeli što su sve naveli na 56 stranica, no evo najvažnijih naglasaka.

  • +4
  • +1

Evo s kojim aplikacijama za Android trebate biti oprezni

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Općenito gledano, Android se smatra manje sigurnim nego Appleov iOS. No, u Googleu tvrde kako se jaz između dva operativna sustava smanjuje. Tijekom 2016. godine vjerojatnost na godišnjoj razini kako ćete preuzeti potencijalno štetnu aplikaciju bila je na .04 posto. U prošloj godini, navode u Googleu, taj je broj prepolovljen na .02 posto.

U Googleu su toliko zadovoljni trenutnom razinom sigurnosti Androida da je David Kleidermacher, šef odjela zaduženog za sigurnost Androida, CNET-u rekao kako je taj operativni sustav siguran koliko i konkurencija.

Strojnim učenjem protiv zlonamjernog softvera

Trenutno je aktivno dvije milijarde uređaja s Androidom. Zbog samog broja, ali i zbog visoke raspršenosti uslijed velikog broja proizvođača, priličan je izazov osigurati da svi dobiju najnovije izdanje softvera s nadograđenim sigurnosnim rješenjima.

U izvješću je navedeno kako je tijekom prošle godine za više od 30 posto povećan broj uređaja koji su dobili sigurnosne zakrpe. Strojno učenje igra ogromnu ulogu u sigurnosti uređaja s Androidom - 60, 3 posto svih potencijalno štetnih aplikacija u trgovini Play pronašli su strojevi. U Googleu očekuju kako će taj udio i dalje rasti.

U svibnju prošle godine najavljen je Google Play Protect, web odredište sa svim sigurnosnim rješenjima za Android na jednom mjestu. I dalje će plaćati ljudima koji ih upozore na sigurnosne propuste jer smatraju kako je to učinkovitije od pristupa kojeg koriste u Appleu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!