SIGURAN, ALI NE STO POSTO

Može li iPhone pokupiti viruse? Evo na što trebate paziti

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 13.03.2018 08:41
  • Objavljeno 13.03.2018 u 08:42
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Macintoshi - Appleova stolna i prijenosna računala - pokazali su se dosad u pravilu prilično otpornima na epidemije zaraze virusima. No, što je s iOS-om? Može li vaš iPhone pokupiti virus?

Poznato je kako su računala s Microsoftovim operativnim sustavom Windows i pametni telefoni s Googleovim operativnim sustavom Android izloženi značajnom riziku virusa i zlonamjernog softvera općenito.

Kako stvari stoje s Appleovim softverom? Macintoshi - Appleova stolna i prijenosna računala - pokazali su se dosad u pravilu prilično otpornima na epidemije zaraze virusima. No, što je s iOS-om? Može li vaš iPhone pokupiti virus?

  • +1

Pet velikih potrošača baterije na iPhoneu

Izvor: Profimedia / Autor: Anatoly Vartanov / Alamy

Što su virusi, a što zlonamjerni softver?

Malware je zajednički naziv za sve vrste zlonamjernog softvera, među koje pripadaju i računalni virusi. Virus se od ostatka zlonamjerne bande razlikuje po tome što obično zarazi računalo tako što se ubaci u njega instalacijom softvera, pa se potom replicira i na razne načine širi dalje, kako po vašem računalu tako i na druga računala.

Dugo su virusi bili najpopularniji oblik zlonamjernog softvera. No, danas više nisu najčešći. Adware - softver koji izbacuje hrpetine oglasa - postao je popularan zahvaljujući sumnjivim web odredištima i dodacima (ekstenzijama) za web preglednike. Spyware, kao što mu ime kaže, špijunira i prati vaše podatke te ih šalje oglašivačkim tvrtkama. Ransomware, pak, zaključava vaše računalo i traži otkupninu kako bi vam ponovno omogućio pristup.

Ovaj tekst bavi se mogućim prodorom bilo kojeg zlonamjernog softvera u iOS, ne samo računalnih virusa.

Kako vas iOS štiti?

Appleov operativni sustav ima niz ugrađenih značajki namijenjenih zaštiti od zlonamjernog softvera.

Apple vrlo strogo nadzire aplikacije u ponudi u njegovom App Storeu i ne dozvoljava nikome drugome instalaciju aplikacija za iOS. Iako je tih aplikacija doslovno na milijune, teoretski je svaka od njih pregledana ručno, a one u kojima je pronađen zlonamjerni računalni kod dobile su odbijenicu. Taj sustav nije savršen, ali je učinkovit utoliko što uspijeva odstraniti većinu potencijalno opasnih aplikacija.

Ograđivanje (sandboxing) je sigurnosna praksa koju u Appleu koriste kako bi onemogućili bilo koju aplikaciju u pristupu podacima u bilo kojoj drugoj aplikaciji. Uz to, gotovo sve aplikacije za iOS rade s ograničenjima koja ih onemogućavaju u mijenjanju sistemskih postavki. Oba pristupa služe kako bi se smanjila eventualna šteta čak i ako biste uspjeli instalirati aplikaciju sa zlonamjernim softverom. 

tportal

Izvor: Profimedia / Autor: NN

Svaki operativni sustav, pa tako i iOS, važno je redovno nadograđivati i osvježavati ako se želite zaštititi od malwarea. Za razliku od Androida, čiji korisnici na softverske zakrpe ponekad moraju čekati mjesecima, korisnici iOS-a dobiju ih odmah ako nnjihov uređaj podržava izdanje za koje su namijenjeni. Stoga su vlasnici iPhonea zaštićeniji od starijih sigurnosnih propusta.

Ipak, malware za iPhone postoji

To što je iOS sigurniji ne znači kako je potpuno zaštićen. Dosad je zabilježeno više slučajeva zlonamjernog softvera za Appleove uređaje. Evo dva primjera, više ih možete naći na web odredištu iPhone Wiki.

Početkom 2017. godine na WikiLeaksu se pojavio opis načina na koje američka obavještajna agencija CIA provaljuje u uređaje s iOS-om. U Appleu su ustvrdili kako su zakrpali te propuste.

U rujnu 2015. Apple je otkrio kako stotine aplikacija za iOS napravljenih u Kini sadrži zlonamjerni softver. Ispostavilo se kako je razvojni programer koristio krivotvorenu inačicu razvojnog okruženja Xcode, inače besplatno dostupnu te tako i ne znajući unio zlonamjerni kod u svoje aplikacije. Apple ih je uklonio iz App Storea.

Malware stvara brojne probleme, ali ne i ove

Vaš iPhone može imati nekoliko problema koji se mogu činiti kao da su posljedica djelovanja virusa i zlonamjernog softvera, ali u stvari nemaju veze s njima.

Recimo, ako je vaš smartfon spor vjerojatno trebate počistiti memoriju ili zamijeniti bateriju. Ako se u web pregledniku Safari pojave oglasi to je očekivano jer web odredišta tako ostvaruju prihode.

Najveći rizik je - jailbreaking

Jailbreaking je postupak koji vam omogućava pristup administratorskim ovlastima na iPhoneu i zaobilaženje postavljenih sigurnosnih ograničenja. Na iPhone na kojem je obavljen jailbreaking možete instalirati aplikacije iz bilo kojeg izvora i mijenjati operativni sustav na načine na koje to inače nije moguće. Time si dajete više alata koje možete koristiti, ali i otvarate vrata zlonamjernom softveru.

Jailbreaking je zadnjih godina izgubio na popularnosti, dijelom zbog toga što je iOS korisnicima dao slobodnije ruke, a Apple otežao sam postupak.

Čemu služe antivirusne aplikacije?

Možda se pitate zašto je u App Storeu pregršt antivirusnih aplikacija kad je rizik od zlonamjernog softvera tako nizak. Pogledate li ih pobliže, vidjet ćete kako nisu naročito korisne.

Zbog već spomenutog sandboxinga aplikacije poput Lookouta, Avire i Nortona ne mogu skenirati vaš iPhone kako bi našle viruse. Mogu vam ponuditi značajke kao što su lociranje smartfona i alarm, zaštitu od opasnih web odredišta i obavijesti o nadogradnjama iOS-a. No, sve te značajke ionako već imate u vašem iPhoneu.

Druge značajke, poput virtualnih privatnih mreža i praćenja vaših financijskih računa, najbolje je prepustiti specijaliziranim aplikacijama.

Usput, čuvajte se lažnih antivirusnih aplikacija. Apple ih je uklonio nemali broj tijekom prošle godine, piše Make Use Of.

  • +1

Jeste li isprobali ove izvrsne aplikacije za iPhone i iPad?

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: NN

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!