NOVE TEHNOLOGIJE

Dolazi li era ekološke elektronike? Ovo rješenje moglo bi promijeniti pravila igre

02.08.2023 u 15:19

Bionic
Reading

Tiskane ploče topive u vodi novo su tehnološko rješenje Infineon Technologiesa koje bi ugljični otisak moglo smanjiti za 60 posto

Njemački proizvođač poluvodiča Infineon Technologies AG objavio je da proizvodi tiskanu ploču (PCB) koja se otapa u vodi. Soluboard, proizvod britanskog startupa Jiva Materials, temeljen je na biljkama te bi mogao tehnološkoj industriji pružiti nov put za smanjenje e-otpada.

Jivin biorazgradivi PCB izrađen je od prirodnih vlakana i polimera bez halogena s mnogo manjim ugljičnim otiskom od tradicionalnih ploča izrađenih od kompozita od stakloplastike. Studija iz 2022. koju su proveli College of Engineering Sveučilišta u Washingtonu i Microsoft Research pokazala je kako je tim proizveo računalni miš uz pomoć Soluboard PCB-a kao jezgru. Soluboard se otapa u vrućoj vodi za manje od šest minuta, dok se na sobnoj temperaturi pod vodom razgrađuje nekoliko sati.

Osim otapanja PCB vlakana, proces olakšava izvlačenje vrijednih metala koji su uz njih vezani. 'Nakon što se pločica otopi, ostaju nam čipovi i tragovi krugova koje možemo filtrirati' rekao je docent Vikram Iyer s UW-a, koji je radio na projektu.

Izvor: Društvene mreže

'Usvajanje procesa recikliranja temeljenog na vodi moglo bi dovesti do većih prinosa u oporabi vrijednih metala', rekao je Jonathan Swanston, izvršni direktor i suosnivač Jiva Materials. Jiva navodi kako ploča ima 60 posto manji ugljični otisak od tradicionalnih PCB-a, odnosno da može uštedjeti 10,5 kg ugljika i 620 g plastike po kvadratnom metru PCB-a.

Infineon je proizveo tri različita prototipa tiskanih ploča koristeći okvir Soluboard te trenutno koristi samo topivi PCB za demo ploče i ploče za procjenu. Kompanija također 'istražuje mogućnost korištenja materijala za sve ploče' s pogledom prema širenju usvajanja tijekom sljedećih nekoliko godina.

Na temelju rezultata testova otpornosti na oštećenja, također planira 'osigurati smjernice za ponovnu upotrebu i recikliranje energetskih poluvodiča uklonjenih iz Soluboarda' kako bi se smanjile šanse da dijelovi koji se mogu spasiti iz budućih proizvodnih modela završe u otpadu.