TEHNO PREGLED

Twitter je postao X. Što možemo očekivati sad?

02.08.2023 u 21:55

Bionic
Reading

Kako stvari stoje, aplikacija koja je postala sinonim za mikroblogove nepovratno odlazi u prošlost u obliku u kojem je poznajemo danas. Zamijenit će je stara ideja koja nije uspjela zaživjeti

Na dan kad je dao ponudu za preuzimanje Twittera, Elon Musk je rekao kako mu ekonomski aspekti uopće nisu bitni.

'Imam snažnu intuiciju kako će javna platforma kojoj se vjeruje u najvećoj mogućoj mjeri i koja obuhvaća širok spektar biti krajnje važna za budućnost civilizacije', istaknuo je tom prilikom.

Od tada je prošlo desetak mjeseci. Tvrtka je delistirana s tržišta kapitala i ostala je bez ogromnog broja zaposlenih. Našla se suočena s nizom problema, među kojima je bila i prijetnja brzorastuće aplikacije Threads tvrtke Meta Platforms.

Upravljanje je u svibnju preuzela Linda Yaccarino, koja je zbog toga napustila poziciju predsjednice za globalno oglašavanje i partnerstva u NBCU-ju.

Rebranding je proveden brzo i brutalno.

Kako je Musk objasnio u tvitu, Twitter je preuzela korporacija X kako bi osigurala slobodu govora i ubrzala nastanak X-a, aplikacije za sve.

Naziv Twitter, dodao je, imao je smisla kad poruke nisu mogle biti dulje od 140 znakova, poput cvrkutanja ptičica. Sad je moguće objaviti gotovo bilo što, uključujući i video zapise duge nekoliko sati.

Tijekom nadolazećih mjeseci, najavio je Musk, u aplikaciju će biti dodane značajke za sveobuhvatnu komunikaciju i obavljanje svega potrebnog vezano uz financije.

Ostvarenje desetljećima starog sna

Što još možemo očekivati? Sve i svašta, čini se. I sam Musk je u više navrata najavio kako planira napraviti 'aplikaciju za sve'.

U jednom je tvitu, recimo, najavio kako će izraditi web odredište gdje će javnost moći ocjenjivati istinitost bilo kojeg novinarskog članka i pratiti kredibilitet svakog novinara, urednika i medija. Nazvao bi ga - Pravda.

Takva platforma nije nova ideja. Musk je o njoj tvitao još 2018. godine. Naglasak je tad bio, doduše, na suzbijanju botova i dezinformacija.

  • +11
Elon Musk Izvor: Profimedia / Autor: Apaydin Alain/ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia

No, ne čini se kako će baš na tome biti fokus.

Izglednije je kako će novu priliku dobiti zamisao o stvaranju aplikacije koja bi bila financijski supermarket online koja seže u davnu prošlost, vrijeme kad je još PayPal bio aktualan.

Naime, s 20 milijuna američkih dolara, koje je dobio prodajom tvrtke za oglase online Zip2 Compaqu, Musk je htio napraviti aplikaciju koja bi objedinila štedne i tekuće račune, kredite, hipoteke i zajmove, dionice i udjele, osiguranja...

U njegovoj viziji bila bi to globalna financijska spona koju korisnici nikad ne bi morali napustiti. Već je tad nosila naziv X, poput oznake za skriveno blago na mapi.

S 12,5 mil. USD vlastitog novca Musk je pokrenuo X 1999. godine. Ta će tvrtka - nakon niza preokreta dostojnih dobrog financijskog trilera - na kraju nestati u PayPalu.

Ali, Musk nije zaboravio što je htio postići. I sad želi upotrijebiti Twitter kako bi ubrzao realizaciju.

Uz pomoć umjetne inteligencije

Kako je jednom prilikom tvitnula Yaccarino, X bi trebao postati univerzalnim tržištem ideja, proizvoda i servisa pogonjenih umjetnom inteligencijom, koje bi korisnicima nudilo 'neograničenu interaktivnost'.

Njen i Muskov optimizam nisu posve neutemeljeni.

Naime, Musk u portfelju ima xAI, tvrtku koja se bavi razvojem rješenja temeljenih na umjetnoj inteligenciji. Uz kvalitetan razvoj i integraciju njenih tehnologija X bi, teoretski, mogao promijeniti interakciju s društvenim platformama kakvu danas poznajemo.

Postao bi imerzivan digitalni eko-sustav u kojem se glatko prebacujete iz komunikacije s drugim korisnicima u, primjerice, mobilno bankarstvo ili trgovinu.

Naravno, to neće biti ni lagan, niti jednostavan posao. Jedna od većih prepreka bit će sam Musk, poznat po tome što je nesklon pridržavati se strogih pravila kakva vladaju u svijetu financija.

Ali, s druge strane, riječ je o čovjeku koji se pokazao i dokazao kao prilično uporan i izdržljiv. Hoće li mu to donijeti uspjeh? Vjerojatno ćemo imati prilike vidjeti već za koju godinu.