TUŽIO IH VALEO

IT div Nvidia na sudu zbog krađe poslovnih tajni, za sve je kriv jedan zaposlenik

27.11.2023 u 13:29

Bionic
Reading

Tužbu je pokrenula francuska auto kompanija Valeo koja tvrdi da je tijekom videokonferencije na zaslonu svojeg bivšeg zaposlenika, trenutno zaposlenog u Nvidiji, vidjela svoj izvorni kod

NVIDIA se suočava s tužbom koju je podnijela francuska automobilska tvrtka Valeo. Do tužbe je došlo zbog pogreške jednog od Nvidijinih zaposlenika tijekom dijeljenja zaslona na sastanku prošle godine.

Prema Valeovoj pritužbi, Mohammad Moniruzzaman, inženjer iz Nvidije koji je prethodno radio s Valeom, greškom je na podijeljenom zaslonu pokazao izvorni kod na svom računalu tijekom sastanka s obje tvrtke. Zaposlenici Valea brzo su prepoznali kod i snimili snimke zaslona prije nego što je Moniruzzaman obaviješten o svojoj pogrešci.

Valeo i NVIDIA zajedno rade na naprednoj tehnologiji za pomoć pri parkiranju i vožnji. Valeo je nekoć bio zadužen za softver i hardver proizvođača za pomoć pri parkiranju, ali je 2021. dobio ugovor i za razvoj softvera. U tužbi se navodi da je Moniruzzaman, bivši zaposlenik koji im je pomogao u razvoju sustava, prepoznao svoju izloženost i pristup Valeovim tehnologijama kao vrijednost za Nvidiju.

Moniruzzaman je navodno neovlašteno pristupio Valeovim sustavima putem e-pošte, kako bi ukrao 'desetke tisuća datoteka' i 6 GB izvornog koda. Zatim je napustio Valeo nekoliko mjeseci kasnije i ponio ukradene podatke sa sobom kada je dobio viši položaj u Nvidiji, stoji u pritužbi. Na istom projektu na kojem je sudjelovao radio je i za Valeo, zbog čega je bio prisutan na toj video konferenciji, piše Digital Trends.

Valeo je rekao da je njegov bivši zaposlenik priznao da je ukrao njegov softver i da je njemačka policija pronašla njegovu dokumentaciju i hardver pričvršćene na zid u Moniruzzamanovom stanu. Prema Bloombergu, on je već bio osuđen za kršenje poslovnih tajni na njemačkom sudu te mu je u rujnu naređeno da plati 14.400 eura.

U pismu iz lipnja 2022., Nvidijini odvjetnici rekli su odvjetniku tužitelja da tvrtka 'nema interesa za Valeov kod ili njegove navodne poslovne tajne te je poduzela hitne konkretne korake kako bi zaštitila zatražena prava [svojeg] klijenta.' Međutim Valeo je ipak tužio tvrtku i rekao da je NVIDIA krađom 'uštedjela milijune, možda stotine milijuna dolara u troškovima razvoja i ostvarila profit koji nije pravilno zaradila i na koji nije imala pravo'.

Ovo je samo još jedan dokaz da se konkurencija na tržištu autonomne vožnje zahuktava. Još 2017. Waymo je optužio Uber da je u dosluhu s njihovim bivšim zaposlenikom, Anthonyjem Levandowskim, ukrao više od 14.000 povjerljivih i vlasničkih datoteka dizajna. Levandowski je osuđen na 18 mjeseci zatvora, ali ga je šest mjeseci kasnije pomilovao tadašnji predsjednik Donald Trump.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal ovdje i kliknite 'Prati'.