tehno recenzija

Isprobali smo Xiaomi Mi 9T Pro - odlično dizajniran srednjostrujaš više klase

23.09.2019 u 07:47

Bionic
Reading

Glavna prednost Xiaomija Mi 9T Pro je u tome što za razmjerno nisku cijenu nudi štošta što je inače rezervirano za znatno skuplje uređaje

Dani kad su smartfoni kineskih proizvođača dizajnom zaostajali za ostalima već su neko vrijeme za nama, ali još uvijek me povremeno iznenade koliko su daleko napredovali.

Iako nije naročito tanak (8,8 milimetara), Xiaomi Mi 9T Pro djeluje graciozno i profinjeno. Na gotovo potpuno crnom uređaju izdvajaju se tek crvena tipka za uključivanje i isključivanje, magenta obrub oko glavne kamere te - jednom kad ju aktivirate - crveno LED svjetlo oko skočne kamere.

Ispod stražnjeg panela je uzorak koji se pojavljuje i nestaje kako okrećete smartfon prema svjetlu. Jedini preostali element dizajna su natpisi oko glavne stražnje kamere. Bez njih se, uvjeren sam, moglo ali srećom ne kvare opći dojam: ovo je odlično dizajniran pametni telefon.

Isto vrijedi i za ergonomski aspekt. Xiaomi Mi 9T Pro dobro leži u ruci, fino je balansiran i nije pretežak ni pri dugom korištenju. Tipke je lako dohvatiti i koristiti, čitač otiska prsta ugrađen u zaslon je tamo gdje bi trebao biti.

Kako je riječ o staklu, očekujte kako ćete stražnju stranu povremeno trebati čistiti od otisaka prstiju. Ne tako često kao na nekim drugim modelima, ali će biti potrebno. Ako želite to izbjeći, s uređajem dolazi i plastična zaštitna maska za stražnju stranu.

  • +7
Xiaomi Mi 9T Pro - fotografije uređaja Izvor: tportal.hr / Autor: Miroslav Wranka

Raspored tipki i utora ponešto je neuobičajen zbog toga što je trebalo napraviti mjesta za skočnu kameru.

Razveselilo me što je 3,5-milimetarski audio ulaz za slušalice i dalje prisutan. Smješten je na gornjem bridu desno, dok je lijeva strana istog brida rezervirana za skočnu kameru. U sredini donjeg brida je utor za USB-C. S njegove desne strane je rešetka zvučnika, s lijeve ladica za kartice SIM.

Na desnom bridu su tipke za uključivanje/isključivanje i regulaciju zvuka. Lijevi brid je potpuno prazan. Straga su tri kamere, smještene okomito jedna ispod druge, gotovo neprimjetno ispupčene te dvostruka LED bljeskalica.

SAMOLED zaslon dijagonale 6,39 inča (16,2 centimetra), od stakla Gorilla 5, pokriva cijelu prednju stranu modela Mi 9T Pro. Kako je kamera skočna zubić je u potpunosti uklonjen, a obrub sveden na minimum. Nije od ruba do ruba, ali je vraški blizu tome.

Zaslon nudi punu HD+ razlučivost 2.340 puta 1.080 piksela (oko 400 ppi), dobrim kutevima gledanja i zadovoljavajućim prikazom boja. Pokazao se posebno dobrim pri gledanju videa i igranju igara. Šteta što ne dolazi s ugrađenom zaštitom. U postavkama je moguće prilagoditi balans boja, pojačati kontrast...

Čitač otiska prsta ugrađen u zaslon je solidan i uglavnom pouzdan. Ako zakaže, tu je prepoznavanje lica koje je funkcioniralo glatko.

Mi 9T Pro pogoni sveprisutni Qualcommov Snapdragon 855, podržan u ovom izdanju sa šest gigabajta RAM-a. Nije razočarao ni u jednom pogledu, a smartfon se nije niti zagrijavao više od očekivanog. Memorija nije proširiva, ali ugrađenih 128 GB pristojna je količina ako niste jako zahtjevan korisnik.

Tri kamere straga širokokutna (48 MP, otvor blende f/1.75), ultraširokokutna (13 MP, f/2.4) i telefoto (osam MP, f/2.4). Uz kvalitetno svjetlo fotografije su oštre, visoko kontrastne dobrog prikaza boja, s puno pojedinosti.

Po početnim postavkama snimaju s 12 MP, što lako možete isključiti i prebaciti na maksimalnih 48 MP. No, ostavite li početne postavke na miru na raspolaganju ćete imati i automatsko uključivanje HDR-a i prepoznavanje scene.

  • +19
Xiaomi Mi 9T Pro - primjeri fotografija Izvor: tportal.hr / Autor: Miroslav Wranka

Dostupno je više načina snimanja, od automatskog prepoznavanja scene do ručnog namještanja postavki. Ali, nema optičke stabilizacije slike.

Pri slabijoj rasvjeti rezultati isto nisu loši, dijelom i zbog toga što se aktivira HDR+ ako se sjetite uključiti ga, kao i zbog noćnog načina rada.

Tko zna zašto, ali fotografije po početnim postavkama automatski dobiju vodeni žig, što je prilično iritantno. Poželite li isključiti tu značajku, otvorite kameru, kliknite na dugme izbornika u donjem desnom kutu, pa Settings i isključite sklopku Device watermark. Video je moguće snimati do rezolucije 4K pri 60 sličica u sekundi.

Nisam ljubitelj skočnih kamera, ali moram priznati kako su u Xiaomiju odlično obavili posao s kamerom u Mi 9T Pro. Otvara se i zatvara brzo, fotografije su pristojne kvalitete, a selfie možete i ukrasiti nizom efekata.

Baterija je kapaciteta 4.000 mAh. Može izdržati cijeli dan intenzivnog korištenja, iako se povremeno čudno ponašala. Kapacitet bi, recimo, brzo pao s 80 na 60 posto, da bi se potom dulje zadržao na toj razini.

TEHNO IZBOR

Pogledajte jeftinije smartfone za svačiji ukus i džep

Pogledaj galeriju

Moguće je kako je riječ o softverskom, ne hardverskom problemu. Usprkos tome, ne mogu reći kako me iznevjerila ili razočarala. Podržava brzo punjenje (do 27 W), ali Mi 9T Pro dolazi u paketu sa slabijim punjačem od 18 W. Od nula do sto posto kapaciteta napunila se za otprilike 80 minuta. I ne podržava bežično punjenje.

Zvučnik je mono, ali je vrlo dobar - dovoljno glasan da ga čujem dok kuham iako nije ni na pola volumena, dovoljno jasnog i čistog zvuka da razumijem što se govori.

Mi 9T Pro dolazi s operativnim sustavom Android 9 i Xiaomijevim sučeljem MIUI 10. Oba softvera rade radila su brzo i stabilno, bez primjetnih problema.

Pohvalno je što nema puno bloatwarea, iako bi mogli (pa i trebali) srezati broj dupliciranih aplikacija. Nisam baš oduševljem izgledom sučelja MIUI 10, kao ni time što - recimo - nema ladicu za aplikacije već morate spremati aplikacije u mape ili posegnuti za launcherom te time što ne prikazuje obavijesti u traci pri vrhu, već sam morao provjeravati je li nešto stiglo dok nisam gledao telefon češće nego što bih inače.

Trebate li kupiti Xiaomi Mi 9T Pro?

Glavna prednost Xiaomija Mi 9T Pro je u tome što za razmjerno nisku cijenu nudi štošta što je inače rezervirano za znatno skuplje uređaje (procesor i čitač otiska prsta u zaslonu, recimo). No, ovo je smartfon minimalno dobar u svemu što je važno i kojemu se može prigovoriti tek zbog pojedinosti - primjerice, nije certificiran za otpornost na vodu i prašinu - koje nisu nužno presudno bitne. Sve u svemu, jedan od najboljih ovogodišnjih srednjostrujaša s izvrsnim omjerom cijene i kvalitete.

Xiaomi Mi 9T Pro - ključne specifikacije

Dimenzije: 156,7 puta 74,3 puta 8,8 milimetara

Težina: 191 gram

Zaslon: 6,39 inča (16,2 cm) SAMOLED, FHD+ (1080 puta 2340 piksela, 403 ppi); zaštitno staklo Gorilla 5

Procesori: osmojezgreni Snapdragon 855 (7 nm) do 2,84 GHz; Adreno 640;

RAM: 6/8 GB

Memorija: 128/256 GB

Kamere:

stražnja: 48 MP, f/1.8 (širokokutna), PDAF, laserski AF / osam MP, f/2.4, telefoto, 2x optički zoom / 13 MP, f/2.4 (ultraširokokutna), Dual-LED bljeskalica, HDR, panorama, video 2160 p na 30 ili 60 sličica u sekundi

prednja: 20 MP, f/2.2, skočna

Baterija: 4000 mAh, Li-Po, nezamjenjiva, podrška za brzo punjenje (27 W)

Povezivanje: USB-C 1.0, USB OTG, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, WiFi Direct, hotspot, 4G/LTE, Bluetooth 5.0 (aptX HD), NFC

Senzori i ostalo: čitač otiska prsta, brzinomjer, kompas, blizina; A-GPS; prepoznavanje lica; jedna ili dvije kartice SIM

Operativni sustav: Android 9.0 Pie, MIUI 10

Boje: crna, crvena, plava

Cijena: od 3.274,39 kn (Nabava.net)

Ustupio: Bijelić d.o.o.