TEHNO SAVJETI

iPhone vam se ne puni? Bez brige, postoji rješenje

09.04.2019 u 12:09

Bionic
Reading

Ako se vaš omiljeni uređaj iz Applea odbija puniti, postoji nekoliko načina na koji taj problem možete riješiti. Ne brinite - većina njih ne uključuje posjet servisu

Priključili ste vaš iPhone na punjač i on se jednostavno - ne puni. Bez panike - postoji nekoliko vrlo jednostavnih razloga zbog kojih je do ovoga uopće došlo i vrlo ih je lako otkloniti. Također vodite računa da jednostavna stvar poput punjenja zahtjeva da nekoliko dijelova vašeg pametnog telefona rade zajedno - što znači da je metodički pristup jedini uz kojeg ćete sigurno doći do rješenja.

Primjerice - ako se vaš smartfon puni na jednoj žici, a na drugoj ne, problem je u žici. Ako vaša žica puni druge iPhoneove, a vaš ne, problem je u samom telefonu.

Prva metoda - resetiranje

Najjednostavnija metoda rješavanja problema uvijek je gašenje i paljenje uređaja. Ako vaš uređaj ima dovoljno baterije, ponovno ga pokrenite. Ako je postotak manji od 5 posto ili se telefon potpuno ugasio, ovaj korak elegantno preskočite.

Provjerite puni li se

Prva stvar koju možete provjeriti je radi li uopće punjenje. iPhone prvo spojite na punjač - bežični, zidni ili adapter i provjerite ekran. Ako se iznad ikone baterije u gornjem desnom dijelu ekrana ne nalazi munjica, telefon se ne puni. Ako vam se baterija ispraznila, ostavite uređaj spojen oko dva sata i nakon toga provjerite još jednom.

Savjeta radi, ako imate iPhone X ili kasniji model i punite ga bežično putem maskice s ugrađenom baterijom, radije ga uključite na Lightning žicu. Ako se telefon odjednom počne puniti, problem je riješen - razlog leži u neispravnoj maskici ili modu bežičnog punjenja na samom uređaju. Rješenje ovog problema je reklamacija maskice ili provjera bežičnog punjenja na samom telefonu spajanjem na bežični punjač ili odlaskom u servis.

Apple iPhone XS Izvor: Apple / Autor: Apple

Provjerite Lightning ulaz

Ako spajanjem punjača putem Lightning žice ne aktivirate punjenje vašeg iPhonea, vrijeme je da provjerite ima li problema sa Lightning ulazom. Vjerujte nam - riječ je o jako čestom i prilično bezazlenom razlogu za prestanak punjenja uzrokovanog uglavnom prljavštinom koju telefon sakupi u džepu ili torbici.

Ako vidite išta u ulazu, uzmite spajalicu, razmotajte ju i na vrh namotajte malo papira kako ne biste oštetili ulaz te uz ugašeni telefon počistite lightning port i izvucite prašinu iz njega. Ako imate komprimirani zrak, pokušajte i s time. Ako vam ova metoda ne pomogne, pokušajte sa sljedećom.

TEHNO IZBOR

Deset najboljih besplatnih igara za iPhone

Pogledaj galeriju

Možda je problem sa žicom ili punjačem

Ako dugo imate iPhone, postoji šansa da su vam gumeni krajevi žice punjača počeli pucati ili se savijati. Ako je gumena izolacija na žici otkrivena, bacite žicu i nabavite novu. Kako biste bili sigurni da je riječ o kabelu, posudite jedan od prijatelja i pokušajte s njime. Ako radi, definitivno je problem u žici.

Također provjerite izvor struje - ako punite iPhone putem USB porta na računalu, provjerite je li računalo aktivno, a ne u modu za hibernaciju. Također isprobajte drugi USB port u slučaju da prvi odbija raditi. Ako ni to ne pomaže, pronađite punjač iPhonea i spojite uređaj na njega. Ako punjač ne radi, posudite onaj od prijatelja koji ima iPhone ili iPad.

Odnesite iPhone na servis

Ako ni jedna od navedenih metoda ne radi, jedina opcija je odlazak na servis, s obzirom da je očito da nešto nije u redu sa samim uređajem.