VELIKI ZAOSTATAK

Intelova proizvodnja čipova gomila gubitke

04.04.2024 u 11:27

Bionic
Reading

Američki tehnološki div Intel izvijestio je o gubitku u poslovanju s proizvodnjom čipova, otkrivši veliki zaostatak za tajvanskim konkurentom, vodećim proizvođačem čipova u svijetu Taiwan Semiconductor Manufacturingom (TSMC)

Intelov odjel za proizvodnju čipova zabilježio je lani operativni gubitak od sedam milijardi dolara, veći za 34,6 posto nego u 2022. godini. Kompanija je uložila milijarde dolara kako bi se ponovo probila na prvo mjesto na svjetskoj ljestvici proizvođača koje mu je TSMC u međuvremenu preoteo.

Do kraja prošle godine Intel je u proizvodnju čipova uložio ukupno 43,3 milijarde dolara, u odnosu 36,7 milijardi dolara uloženih do kraja prethodne godine. Planiraju uložiti 100 milijardi dolara u pogone u matičnom SAD-u, računajući na poticaje predviđene Zakonom o čipovima.

Krajem ožujka američki predsjednik Joe Biden objavio je da će Intelu dodijeliti gotovo 20 milijardi dolara bespovratnog novca i zajmova za proizvodnju čipova.

Izvršni direktor Pat Gelsinger rekao je da će operativni gubitak u ovoj godini dosegnuti vrhunac, dodajući da bi pozitivnu nulu trebali dosegnuti otprilike 2027. godine. U 2023. taj dio poslovanja gnerirao je otprilike trećinu Intelovog ukupnog neto prihoda.

Do 2030. odjel za proizvodnju čipova trebao bi dosegnuti bruto maržu od oko 40 posto, što znači da bi i na kraju desetljeća zaostajao za TSMC-ovih 53 posto u četvrtom prošlogodišnjem kvartalu.

Samo u četvrtom prošlogodišnjem tromjesečju prihod tajvanske tvrtke iznosio je 625,5 milijardi tajvanskih dolara (19,52 milijarde američkih dolara) i nadmašio je prihod Intelovog odjela za proizvodnju čipova u cijeloj prošloj godini koji je dosegnuo 18,9 milijardi dolara.