STEM PODRUČJE

U Ludbregu otvoren znanstveni centar LORI, jedini u Hrvatskoj ima Newton sobe

04.04.2024 u 09:36

Bionic
Reading

U Ludbregu je u utorak otvoren Regionalni znanstveni centar za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje u STEM području - LORI, vrijedan oko tri milijuna eura, a riječ je o jedinom centru u Hrvatskoj koji ima Newton sobe čija je posebnost simulator letenja te primjenjuje koncept norveškog obrazovanja

Projekt je proveo Grad Ludbreg s partnerima - Varaždinskom županijom, Međimurskim veleučilištem u Čakovcu, udrugom First Scandinavia i osnovnim školama Ludbreg, Veliki Bukovec i Sveti Đurđ, te uz financijsku podršku Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora za razdoblje od 2014.-2021. te Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske.

Gradonačelnik Dubravko Bilić istaknuo je da će LORI centar djeci iz cijele Hrvatske omogućiti uvid u to na koji se način može obrazovati u STEM-u i pristupati znanosti na zanimljiv i privlačan način.

'Bilo je iznenađenje što smo prošli i dobili najviše sredstava iz ovog Fonda. Siguran sam da smo opravdali povjerenje norveških partnera, ali i Ministarstva koje je s nama potpisalo sporazum o financiranju. Tih tri milijuna eura koje smo dobili nije bilo dosta, morali smo dodati svojih oko 600 tisuća eura, a pomogla nam je i Varaždinska županija', rekao je Bilić.

Osim što je kao partner u projektu uspješno ostvarila niz aktivnosti, Varaždinska županija je iz svojeg proračuna izdvojila dodatnih 100.000 eura za vanjsko uređenje LORI kompleksa. Zahvaljujući tome će biti izgrađena i uređena cesta te postavljena vanjska rasvjeta.

'Nakon dvije godine stigli smo do cilja, ali zapravo tek sad startamo, jer pravi start će biti kad u ove prostore dođu naši učenici', rekao je župan Anđelko Stričak.

Domagoj Mikulić, državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU istaknuo je da je taj projekt jedan od četiri pilot projekta koji se trenutno rade u Republici Hrvatskoj.

'Za nas u Ministarstvu projekt LORI nije samo još jedan u nizu projekata, već predstavlja poticajni prostor, mjesto okupljanja za razvoj novih talenata kako u Ludbregu, Varaždinskoj županiji tako i u cijeloj Hrvatskoj i to upravo u ovoj mladoj dobi kako bi razvijali intelekt i znatiželju kroz pažljivo osmišljene programe', kazao je Mikulić.

Na svečanosti otvorenja bio je Per-Arild Konradsen - CEO i osnivač udruge First Scandinavia iz Norveške. 'Mislim da je važno da djeca imaju priliku istraživati i unaprjeđivati sebe i jako je važno da definiraju pitanja između sebe i znanosti jer će u budućnosti biti puno izazova koje će djeca sama rješavati', naglasio je Konradsen.

Newton sobe opremljene su za izvođenje ukupno devet obrazovnih modula iz STEM odnosno IKT područja, namijenjenih učenicima u rasponu od 10 do 18 godina starosti.

Učenici se, primjerice moći okušati u pravoj zračnoj spasilačkoj misiji zahvaljujući simulatorima letenja, istraživati energiju te učiti strateško planiranje u rješavanju problema u matematičkom modulu koji spaja robotiku, matematiku, geometriju.