NEPOVJERENJE KORISNIKA

Intel želi inovacije i novi pristup zaštiti podataka

20.10.2014 u 12:26

Bionic
Reading

Intel priopćava kako je nedavno okupio intelektualne predvodnike s područja tehnologije, zdravstva, obrazovanja i pametnih gradova, kako bi potaknuo djelovanje na području zaštite podataka, kako su ankete pokazale da vlasnici uređaja nedovoljno razumiju korištenje osobnih podataka te vlada nepovjerenje u način na koji se ti podaci koriste

Zanimljivo je kako su po anketi ti isti korisnici bili spremni podijeliti podatke ako bi to pomoglo sektorima poput zdravstva i obrazovanja. Malcolm Harkins, Intelov potpredsjednik te glavni direktor sigurnosti i zaštite privatnosti, izjavio je da je ugrožen potencijal ostvarivanja revolucionarnih otkrića te pozvao računalnu industriju na veću transparentnost i odgovornost pri prikupljanju i korištenju korisničkih podataka.

U svom je govoru Harkins istaknuo da živimo u dobu koje nudi prilike za inovacije kakve nikad dosad nisu viđene, što je uvelike posljedica povećanih mogućnosti računalne obrade, pohrane i analize koje proizlaze iz rada s velikim skupovima podataka, no to istodobno u ljudi stvara znatnu nesigurnost i zabrinutost. Naglasio je važnost novog pristupa zaštiti privatnosti kojim bi se povećalo povjerenje korisnika.

Nova anketa koju je među odraslim Amerikancima za Intel proveo Harris Poll pokazala je da ispitanici ne razumiju dovoljno kako se koriste njihovi podaci te da zbog toga nemaju povjerenja u način njihova korištenja.


Većina ispitanika (84 posto) vjeruje da se neki podaci o njima ili s njihovih uređaja prikupljaju i prodaju trećim osobama. Gotovo dvije trećine vlasnika uređaja koji su sudjelovali u anketi priznaju da nemaju pojma tko ima pristup podacima s njihovih uređaja ni kako se ti podaci koriste. Osim toga, polovica Amerikanaca nije znala točno prepoznati definiciju pojma 'anonimizirani podaci', čime se naglašava činjenica da korisnici nisu dovoljno svjesni mogućnosti koje imaju na raspolaganju za zaštitu svojih podataka.

Kada im je ponuđena neka konkretna prednost pristanka na dijeljenje podataka s drugima, ispitanici su pokazali veću spremnost na dijeljenje ako su podaci anonimizirani. Gotovo šezdeset posto vlasnika uređaja koji imaju djecu bili bi voljni dijeliti anonimizirane podatke o obrazovanju svoje djece ako bi se time poboljšao uspjeh na maturi ili pak obrazovni sustav, dok bi 57 posto vlasnika uređaja bilo spremno dijeliti podatke o svom zdravlju (npr. putem aplikacija za tjelovježbu) ako bi to pomoglo medicinskim istraživanjima – pod uvjetom da se ne prikupljaju povjerljivi osobni podaci. Vlasnici uređaja koji se ubrajaju u tzv. generaciju Y (18 – 34 godine) spremniji su od svojih starijih sugrađana dijeliti podatke ako im to donosi neku izravnu prednost, no isto tako više ih brine zaštita privatnosti SMS poruka (39 posto) i fotografija (31 posto) nego podataka o zdravlju (28 posto).

Kada je riječ o novim tehnologijama, 45 posto Amerikanaca kaže da ih više brine zaštita privatnosti na nosivim uređajima nego na pametnim telefonima, tablet-uređajima i osobnim računalima. Vlasnici uređaja pokazuju spremnost na istraživanje tehnologija vezanih uz zaštitu privatnosti: više od polovice (53 posto) kaže da bi razmislili o kupnji aplikacije ili usluge koja bi im omogućila da odaberu koju će vrstu podataka njihovi uređaji automatski dijeliti i s kojim tvrtkama.

Na poticanje djelovanja, Intelu su se pridružili Siemens, Personal, Sensity i TrustLayers.