OLAKŠANO KORIŠTENJE

Insajderi najavljuju: Pogledajte što dolazi na Android 12

22.02.2021 u 10:26

Bionic
Reading

Nakon što je Android 11 dosegao svoj vrhunac, internetom su počele kolati informacije o njegovom unaprijeđenom nasljedniku

Stiglo je vrijeme za glasine o nadolazećem mobilnom operativnom sustavu iz Googlea. XDA Developers u najnovijem izvješću tvrde da Google radi na modu za rad s jednom rukom koji će premijeru doživjeti zajedno s Androidom 12 - korisnici će pomoću njega puno lakše raditi u izbornicima i na telefonu bez pomoći zauzete ruke. Bez obzira imate li velike ili male ruke, ovo će otvoriti potpuno nove načine interakcije s vašim Android uređajem.

Premda je velik broj proizvođača uređaja i softvera predstavio svoje solucije koje poboljšavaju iskoristivost smartfona kad je druga ruka zauzeta - integracija ove opcije direktno u operativni sustav definitivno je dobra vijest.

Prema izvješću XDA Developersa, Google novu funkciju planira dodati u AOSP, otvorenu verziju Androida kojoj mogu pristupiti svi tvorci softvera i pokrenuti je na svojim uređajima. Ovo također znači da će proizvođači opreme u buduće uređaje moći lakše integrirati vlastite modove za rad jednom rukom.

Izvješće ne spominje hoće li Google od proizvođača tražiti obaveznu integraciju ovog sustava ili će ona biti opcionalna.

Kad stiže?

Kao i što je slučaj sa svim glasinama, mod za rad s jednom rukom možda neće ni stići na Android 12. Izvješće nalaže da će mod za rad jednom rukom imati metodu aktivacije ako koristi tradicionalno sučelje s tri tipke, kao i novi mod koji podržava geste.

Kao što smo već spomenuli, velik broj proizvođača već je smislio svoje verzije rada s jednom rukom i ubacio ih u svoje verzije Androida. Huawei je, primjerice, pokušao AOSP-u predati svoju verziju rješenja, no dobili su odbijenicu zato jer je, pretpostavlja Makeuseof, Google već razvijao svoju verziju.