dijeljenje fotografija

Imate iPhone? Nova opcija neke će oduševiti, a nekima zakomplicirati život

09.06.2022 u 12:07

Bionic
Reading

Dijeljenje fotografija na iPhoneu ili iPadu trebalo bi uskoro postati lakše zahvaljujući novim značajkama Appleovog operativnog sustava iOS. Ali, one dolaze i s nekoliko potencijalno nezgodnih strana

Izdanje iOS 16, predstavljeno tijekom konferencije WWDC, između ostalog kao novitet donosi dijeljenu galeriju fotografija, osmišljenu kako bi olakšala (pa i automatizirala) dijeljenje fotografija s odabranom skupinom do pet osoba (obično članova obitelji ili bliskih prijatelja).

Značajka iCloud Shared Photo Library omogućava pohranu zajedničkih uspomena na jednom mjestu. Možete birati što želite podijeliti, a što zadržati za sebe, kao i napraviti originalan izbor slika temeljem postavljenih kriterija kao što su datum i tko se nalazi na fotografiji.

Praktične nove značajke

Nakon određivanja početnih postavki fotografije možete dodavati ručno ili upotrijebiti postavku koja će to učiniti automatski.

Među tim postavkama je nova sklopka u aplikaciji za kameru koja, kad ju uključite, šalje svaku fotografiju automatski u dijeljenu galeriju kako bi ju svi kojima je dostupna mogli odmah vidjeti.

Druga značajka koristi Bluetooth kako bi uključila automatsko dijeljenje nakon što otkrije kako su članovi vaše odabrane skupine u blizini.

  • +6
iPhone 13 Pro slike uređaja Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Jednom kad ga dodate, sadržaj dijeljene galerije pojavit će se među uspomenama, izdvojenim fotografijama i u widgetima za fotografije svih članova grupe. Svaki član te skupine može dodavati, uređivati i brisati fotografije u dijeljenoj galeriji.

Niz mogućih problema

Zvuči praktično, ali trebate biti oprezni.

Naime, ako ne pripazite lako se može dogoditi da, primjerice, vašim roditeljima automatski bude proslijeđena fotografija s tuluma koju biste ipak radije zadržali za sebe.

Također, problem mogu predstavljati članovi skupine skloni dijeljenju svega i svačega, koji vas i ostale mogu zatrpati sadržajima koje ne želite vidjeti.

S druge strane, mogući su sukobi oko toga što treba zadržati, a što obrisati iz zajedničke galerije. To neće uvijek biti jednostavno u situaciji kad svi imaju iste ovlasti i razinu pristupa, piše Forbes.