gadgeti

Ikea iznenađuje: Evo kako funkcioniraju pametni zastori poznatog proizvođača namještaja

10.01.2019 u 11:29

Bionic
Reading

Švedski proizvođač poznat je po jeftinom namještaju, a njegovo najnovije nastojanje ulazak je u kompetitivno tržište pametnih domova. Nakon pametne rasvjete na red su došli i pametni zastori

Ikea je u posljednje vrijeme prilično aktivna po pitanju jeftinih gadgeta, a najnoviji pametni zastori to dodatno potvrđuju. Podsjetimo, kompanija je do danas nudila uglavnom jeftinu pametnu rasvjetu, no čini se da su se u posljednje vrijeme ohrabrili te odlučili proširiti ponudu.

Novi proizvod u asortimanu pametnih spravica iz Ikeje je Kadrilj, pametna zavjesa s početnom cijenom od 99 eura, kao i deblja varijanta Fyrtur koji u najmanjoj varijanti košta 119 eura. S obzirom da konkurencija zavjese nudi po cijenama od 250 eura na više, Ikea bi ovim potezom mogla privući obožavatelje gadgeta koji nisu spremni izdvojiti previše novca za pametne zavjese.

  • +86
Ikea - povijesna Gratulera kolekcija Izvor: Promo fotografije / Autor: Ikea

Kako bi olakšala instalaciju, Ikea je u zavjese ugradila izmjenjivu i punjivu bateriju. Uz sve ovo dolazi i daljinski upravljač kojime korisnik upravlja zavjesom.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Dave Zatz

Pametni domovi

Nova linija zavjesa bit će kompatibilna sa Ikejihim pametnim svjetlima Tradfri, što znači da će ih se moći kontrolirati putem iste aplikacije. Zastori su kompatibilni s Alexom, HomeKitom i Google Assistantom, što znači da se lako mogu uklopiti u već postojeći sustav pametnog namještaja.

  • +46
Sjalvstandig Ikea Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Drugim riječima, više se nećete morati ustati iz kreveta kako biste pustili glazbu, podigli zavjese i eventualno upalili svjetlo. Ikea također računa na činjenicu da se novi pametni zastori mogu koristiti s već postojećim nosačima, što znači da vlasnici njihovih dosadašnjih proizvoda mogu malo i uštediti.

Pametni zastori na njemačko tržište stižu 2. veljače, a dolazak u druge zemlje bit će, pretpostavljamo, uskoro nakon toga.

TEHNO SAVJETI

Kako znati kad je vrijeme za novi pametni telefon? Evo deset znakova

Pogledaj galeriju