TEHNOLOŠKA ODRŽIVOST?

Igraće konzole morat će od 2027. imati zamjenjivu bateriju

24.07.2023 u 11:46

Bionic
Reading

Svi elektronički uređaji, uključujući prijenosne igraće konzole, morat će od 2027. godine imati zamjenjive baterije. Nova je to uredba koju je Europsko vijeće usvojilo prošli tjedan, s ciljem jačanja prakse održivosti oko cjeloživotnog ciklusa niza prijenosnih baterija. To, među ostalim, uključuje i pravo na popravak za krajnje korisnike, odnosno da im se omogući da bateriju izvade i sami je zamijene rezervnim baterijama

Prema dokumentu, bilo koji uređaj koji se kupuje na tržištu, a ima baterije, bilo da je riječ o konzoli, električnom biciklu ili električnom romobilu, mora osigurati da ih 'krajnji korisnik može lako ukloniti i zamijeniti u bilo kojem trenutku tijekom životnog vijeka proizvoda'.

Nova uredba, barem na papiru, sugerira da bi prijenosni ručni uređaji za igranje koji se prodaju unutar EU-a, kao što su Steam Deck, ASUS ROG Ally i Nintendo Switch, trebali imati baterije koje se mogu ukloniti.

Ključne informacije

 

  • EU propisi zahtijevaju da svi uređaji imaju zamjenjive baterije
  • Dužnosnik EU-a potvrdio je da se ovo odnosi i na uređaje za igranje, odnosno igraće konzole
  • Zakoni neće stupiti na snagu do 2027.
  • Vjerojatno će utjecati samo na nove proizvode
  • Regulacija će se vjerojatno suočiti s protivljenjem proizvođača hardvera

Cilj je smanjiti utjecaj bačenih baterija na okoliš i društvo, s ciljem stvaranja 'cirkularne ekonomije' koja potiče recikliranje i ponovnu upotrebu starih baterija što je više moguće. Ta bi regulativa zasad trebala utjecati samo na nove proizvode. To, naime, znači da ako novi hardver (kao što je nasljednik Switcha) izađe prije 2027. godine, Nintendo ga neće morati povuči i objaviti novu verziju sa zamjenjivom baterijom kada regulativa stupi na snagu.

Prema direktivi, proizvođači proizvoda morat će uključiti upute za uklanjanje i sigurnosne informacije kako bi pomogli korisnicima pri zamjeni starih baterija, a one se moraju moći ukloniti uobičajenim, lako dostupnim alatima, ili pak vlasničkim alatima koji se besplatno isporučuju s uređajem. Također tvrtke će morati osigurati tzv. baterijske putovnice s podatcima o ugljičnom otisku baterija, komponentama i sadržaju koji se može reciklirati.

Ipak, morat ćemo pričekati najmanje četiri godine da uredba stupi na snagu, a u tom vremenu bi se mogla suočiti sa svim mogućim otporima proizvođača, tako da je vjerojatno prerano slaviti ovo kao prekretnicu za tehnološku održivost.