Nova Nada

IBM koristi strojno učenje kako bi Alzheimerovu bolest otkrio u ranoj fazi

  • Autor: Mladen Smrekar
  • Zadnja izmjena 11.03.2019 14:31
  • Objavljeno 11.03.2019 u 14:31
Alzheimerova bolest

Alzheimerova bolest

Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Svi prethodni pokušaji da se pronađe lijek za Alzheimerovu bolest završili su većim ili manjim neuspjehom, ali nova studija IBM-ovih istraživača mogla bi biti veliki iskorak u pravom smjeru.

Skupina IBM-ovih istraživača iskoristila je moć strojnog učenja kako bi pronašla način da otkrije biološki marker povezan s bolešću - peptidom koji se zove amiloid-beta - jednostavnim testom krvi. Rješenje koje su osmislili može čak otkriti rizik pojedinca za Alzheimerovu bolest prije skeniranja mozga i prije nego što se simptomi počnu pojavljivati.

Prema istraživanju iz 2017. godine, koncentracija amiloida-beta u spinalnoj tekućini osobe počinje se mijenjati desetljećima prije nego se pojave prvi znakovi bolesti. Osobe koje već doživljavaju blagi kognitivni poremećaj s abnormalnom koncentracijom peptida u spinalnoj tekućini imaju 2,5 puta veću vjerojatnost da razviju bolest.

Nažalost, prikupljanje spinalne tekućine za testiranje invazivan je i skup zahvat. IBM-ovi znanstvenici koristili su strojno učenje kako bi identificirali proteine u krvi koji mogu predvidjeti koncentraciju biomarkera u spinalnoj tekućini. Tvrtka kaže da je to prvi put da se tehnologija koristi u tu specifičnu svrhu, a IBM će i dalje koristiti umjetnu inteligenciju kako bi pomogao znanstvenicima da shvate kako nastaje Alzheimerova bolest.

ako ne znaš, pitaj google

Na koje ste nasjeli? Ovo su neke od najguglanijih znanstvenih zabluda i nejasnoća

Pogledaj galeriju
10

IBM vjeruje da njihov test krvi može pomoći u predviđanju rizika od Alzheimerove bolesti s točnošću do 77 posto. Metoda je u vrlo ranim fazama testiranja no postoji nada da bi se jednog dana ova metoda mogla usavršiti toliko da pomogne u izradi lijeka za ovu strašnu bolest.

Jedan od razloga zašto ga znanstvenici još nisu pronašli je taj što je mozak već devastiran kad se otkrije bolest. Ovaj test mogao bi bolest otkriti u ranoj fazi te tako pomoći, ako ne ozdravljenju, a ono usporavanju odumiranja mozga i ublažavanju posljedica.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!