Revolucija u medicini

Stižu nanoboti, dovoljno sitni da putuju tijelom i izvode složene medicinske zahvate

11.03.2019 u 11:06

Bionic
Reading

Roboti veličine stanica sićušni su kvadratići silikona s nožicama od platine i titana, mogu plivati u ljudskom tijelu i pratiti vitalne znakove. Opremljeni su minijaturnim solarnim ćelijama koje pogone laseri.

Možda se netko sjeća starog, Oscarima nagrađenog SF-filma 'Fantastično putovanje' (ili barem kasnije obrade 'Unutarnji svemir'), u kojem znanstvenike smanje i sićišnim ih plovilom pošalju krvotokom u mozak kako bi izliječili ozlijeđenog znanstvenika?

Ekipa filmskih znanstvenika u kojoj su bili Stephen Boyd, Raquel Welch i Donald Pleasence, uspješno je odradila svoju misiju, a sad to isto pokušava izvesti i Marc Miskin sa sveučilišta u Pennsylvaniji. Njegova je ekipa na najboljem putu da stvori nanobote koji bi mogli revolucionarizirati medicinu.

'Otkrili smo da ih možete ubrizgati pomoću štrcaljke i da oni prežive', kaže Miskin. 'Čitavi su i funkcionalni, što je prilično kul.'

Roboti veličine stanica možda su mali, ali su zato nevjerojatno snažni i otporni. Svaki od ovih nanobota stoji na četiri tanašne, ali izuzetno čvrste nožice, i kreće se pomoću laserskog svjetla koje tuče o robotove solarne panele.

Budućnost je svijetla za nanobote

Zasad ovi nanoroboti putuju mikroskopskim toboganima u laboratoriju Marca Miskina, ali znanstvenici intenzivno rade na pametnijim verzijama sa senzorima, satovima i kontrolerima.

Iz silikonskog materijala površine desetak centimetara može se izraditi milijun funkcionalnih robota Izvor: Društvene mreže / Autor: Robot Reporters

Budućnost je svijetla za ove sićišne robote. Znanstvenici trenutno ispituju različite izvore energije, poput ultrazvuka i magnetskih polja, koji bi robotima omogućili veću pokretljivost ljudskim tijelom, isporuku lijekova ili mapiranje mozga.

Iz silikonskog materijala površine desetak centimetara može se izraditi milijun funkcionalnih robota. Miskin je tehniku razvio još kao docent na sveučilištu Cornell, s kolegama Itaijem Cohenom, Paulom McEuenom i Alejandrom Corteseom, a svoje je istraživanje prošli tjedan predstavio na konferenciji Američkog fizičkog društva u Bostonu.