DOVIĐENJA OBIČNIM KROVOVIMA

I vaš dom može uhvatiti dio besplatne energije, a rješenje nudi Tesla

  • Autor: J.D.
  • Zadnja izmjena 01.11.2016 21:56
  • Objavljeno 01.11.2016 u 21:56
Solar Roof

Solar Roof

Izvor: Screenshot / Autor: Tesla

'Sunce pruža energije u svega sat vremena da zadovolji potrebe populacije Zemlje za cijelu godinu', piše Tesla na svojim stranicama. Tvrtka Elona Muska postala je popularna po svojim električnim automobilima, no spremni su i za korak naprijed - žele zamijeniti uobičajene crijepove na domovima sa solarnim crijepovima - koji izgledaju poput običnih, a pritom su i otporniji na neprilike

'Vaš dom može uhvatiti dio ove besplatne energije dostupne u izobilju preko solarnih crijepova, pretvaranjem sunčevog svjetla u struju koju se može iskoristiti ili odmah ili pohraniti u Powerwall baterije', dodaje Tesla.

Na nedavno održanom događanju, Elon Musk je otkrio ovaj iznenađujući projekt paralelno s drugom generacijom Powerwall baterija. Prezentirali su četiri tipa dizajna solarnih crijepova, no svima je zajednička jedna stavka - od običnih se teško razlikuju kada se gledaju s tla. Tek kada se stvari pogledaju izravno (npr. s krova ili veće visine) postaje jasno da je riječ o solarnim panelima.


'Električni automobili isprva nisu izgledali kao dobra opcija. Imali su loš doseg, performanse su kaskale (...), ljudima je bilo teško odlučiti se na kupovinu nečeg takvog (...) nešto slično se sada mora dogoditi i sa solarnom energijom. Moramo ih učiniti privlačnima kako smo to učinili s električnim automobilima', izjavio je Elon Musk.

Solarni crijepovi će se proizvoditi u SolarCityju, kojeg trenutno baš kupuje Tesla. Tesla Energy, podružnica Tesle služit će za proizvodnju i prodaju električnih sustava (dakle, solarni crijepovi i baterije) za domaćinstva i poduzeća.

Za sada nisu poznate cijene i mogućnosti solarnih crijepova, no očekuje se životni vijek panela od barem 50 godina. Iako su vrlo dizajnerskog karaktera, Teslini solarni crijepovi drže 98 posto učinkovitosti uobičajenih solarnih panela smještenih na krovovima.

Solar Roof Tiles Tesla

Solar Roof Tiles Tesla

Izvor: Screenshot / Autor: Tesla

Što se tiče baterijskog sustava Powerwall, on u odnosu na prethodnu generaciju donosi dvostruki kapacitet i može poslužiti za napajanje dvosobnog doma cijeli dan. Cijena Powerwalla inače iznosi 5.500 američkih dolara, uz dodatnih 1.000 dolara za depozit i montažu.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!