TEHNO NOVITETI

Huawei je predstavio seriju P40, tri flagshipa s jako impresivnim kamerama

26.03.2020 u 15:42

Bionic
Reading

Kineski je proizvođač u sklopu virtualne prezentacije premijerno predstavio najnoviju seriju uređaja P40, a u fokusu je bio i njihov dućan s aplikacijama

Huawei je putem specijalne virtualne prezentacije predstavio najnoviju liniju uređaja P40. Najnoviji smartfon, pored prilično velikog modula za kameru, nudi i niz zanimljivih specifikacija.

Huawei P40, P40 Pro i P40 Pro Plus imaju hrpu značajki prisutnih kod flagshipa, uključujući i 5G procesore Kirin 990, dok četiri stražnje kamere i naravno - ekrane s osvježenjem od 90 Hz.

Što se zapremnine tiče, najnoviji uređaj u standardnoj verziji nudi 128GB zapremnine, dok Pro verzija dolazi sa 128 GB i 256 GB. Također vrijedi naglasiti da je Huawei s novim telefonom podržao i NanoMemory 2, nadogradnju njihovog dosadašnjeg standarda NanoMemory.

Tehnologija kamere

U sličnom pristupu kakav je napravio Samsung sa S20, Huawei je predstavio tri uređaja koji se razlikuju uglavnom po kameri. Počevši od startnog P40, u paket dolazi trostruka stražnja kamera sa glavnim objektivom od 50 MP aperture f/1.9, ultra široku kameru od 16 MP aperture f/2.2 i 17 milimetarsku ultra širokokutnu kameru, kao i telefoto kameru od 8 MP aperture f/2.4 s trostrukim optičkim zumom. Prošlogodišnji P30 Pro bio je poznat po jako dobroj mogućnosti snimanja u prostoru s malo svjetla, pa stoga kompanija i u ovogodišnjem modelu koristi RYYB senzor koji upija više svjetla i pruža bolje iskustvo snimanja u (polu)mraku.

P40 također dolazhi sa ToF senzorom za dubinu koji poboljšava rezoluciju dvije od tri kamerice. Glavna kamera ida lje ima 50 MP, no u P40 Pro, širokokutna kamerica ima veću rezoluciju od 40 MP, dok telefoto ima 12 MP. Zum na telefoto kamerici također je povećan na 5x.

Zanimljivi novitet

Najbolji uređaj u seriji ima dva telefoto objektiva: periskopski objektiv sa deseterostrukim zumom i drugi koji ima trostruki zum. Huawei tvrdi da ovo jamči bolju kvalitetu slika na srednjoj i velikoj udaljenosti. Pored dvije telefoto kamerice rezolucije 8 MP, tu je i primarna kamera od 50 MP i ultra širokokutni objektiv od 40 MP. ToF senzor prisutan na P40 također je prisutan i u Plusu.

Novi softver

Huawei je također poboljšao softversku stranu priče - kompanija tvrdi da je umjetna inteligencija dovoljno dobra da može brisati odazir u staklu ili čak 'obrisati' osobe koje su zalutale u scenu. Tu je također i nova značajka koja poboljšava fotografiju nakon što automatski snimi hrpu slika u pozadini, slično principu 'Top Shot' koju je Google uveo u Pixelu 3.

Novi ekran

Huawei je prilično agresivno reklamirao i novi zakrivljeni ekran na P40 Pro i P40 Plus koji se obavija oko gornjeg, donjeg, lijevog i desnog dijela ekrana, dok metalne 'izbočine' pokrivaju kuteve. Ovo ne remeti glatku liniju uređaja te i dalje ima vidljiv rub - samo izgleda prilično cool.

6.58-inčni OLED ekran na Pro verziji uređaja je također impresivan - radi na 90 Hz, a kod najjačih uređaja dolazi u rezoluciji od 2640 puta 1200 piksela, a jedina stvar koja remeti glatku površinu je izrez za dva frontalna objektiva, odnosno selfi kameru od 32 MP i pripadajući joj senzor za dubinu koji otključava uređaj i pri niskom osvjetljenju.

  • +33
Huawei P40 - predstavljanje uživo Izvor: Društvene mreže / Autor: Huawei

A što je sa standardnim P40?

'Obični' P40 ima ekran od 6.1 inča koji se ne obvavija oko rubova te ima nižu rezoluciju ekrana (2340 puta 1080 piksela). Uređaj također nema infracrveni senzor za otključavanje uređaja licem te za kraj - radi na 'samo' 60 Hz. Sva tri uređaja pored senzora za lice imaju i senzor za prepoznavanje otiska prsta koji navodno radi 30 posto brže nego na prošlogodišnjem uređaju.

Sva tri uređaja pokreće Kirin 990, s time da kompanija neće ovog puta izbacivati smartfone koji koriste samo 4G. Pro i Pro Plus dolaze sa moćnom baterijom od 4200 mAh koja se da napuniti do 40 W s time da Pro Plus također podržava bežično punjenje na 40 W. 'Obični' P40 ima bateriju od 3800 mAh i maksimalnu brzinu punjenja od 22.5 W putem kabela. Otpornost na vodu i prašinu su u slučaju Pro i Pro Plus IP68, dok je u slučaju P40 IP53 (što znači da vam Pro i Pro Plus mogu pasti u vodu, dok P40 može idržati laganu kišu).

Huawei P40 serija Izvor: Promo fotografije / Autor: Huwaei

A što ćemo s Googleom?

Huawei nudi niz alternativnih načina nabavke popularnih aplikacija na uređaj - neke od njih izglaju kao 'zaobilazni put' te imaju problem zbog manjka automatskih nadogradnji. Za navigaciju bi, recimo, mogao nedostajati Google Maps, premda proizvođač tvrdi da imaju alternativu.

Huawei kontinuirano unaprijeđuje uređaj dodavanjem aplikacija u svoj dućan AppGallery te radi s developerima kako bi čim više aplikacija doveo u svoj dućan koji više nema veze s Googleom. Huaweijeve aplikacije kojima planira konkurirati Googleu uključuju MeeTime, komunikacijsku aplikaciju koja uskoro dolazi na EU tržište. Kompanija također ima svojeg asistenta Celiju koja bi trebala raditi isto što i Google Assistant - samo bolje.

A cijene? Za startni Huawei P40 trebat ćete izdvojiti 799 eura, za bolji P40 Pro 999 eura, dok najprestižniji P40 Pro Plus košta 1.333 eura te će biti dostupan od svibnja.